EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия да покрива бюджетния дефицит с кредити в динари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия да покрива бюджетния дефицит с кредити в динари

mail19:52 | 28.07.2009прегледи 826 коментарикоментари 0


lilit _sАко държавата има голям дефицит, по-добре ще бъде да го покрива с допълнително финансиране в динари, а не във валута, оцени управителят на Народната банка на Сърбия Радован Йелашич в интервю за белградския вестник "Вечерне новости".
Коментирайки констатацията, че всеки месец държавата има дефицит от девет милиарда динара, който засега покрива частично с емитиране на ценни книжа, Йелашич препоръча дефицитът да се покрива с финансиране в страната, а не в чужбина.
Ако някой мисли, че е по-евтино дълговете на държавата да бъдат в евро с лихва от 7 или 8 процента, отколкото в динари с 13 или 14 процента, нека само си припомни какво стана на международните финансови пазари и как сега "дебело" плащаме "евтините" стари дългове в долари и евро, каза управителят. В дългосрочен план той оцени, че е по-добре държавата да не увеличава дефицита си, за да намали нуждата от допълнително финансиране.
Йелашич увери, че Народната банка както и досега ще продължи да осигурява условия за нормално функциониране на валутния пазар, а курсът на динара ще остане стабилен, което не означава и фиксиран.
Курсът на динара е отражение на всичко, което става в Сърбия, и представителите на изпълнителната власт трябва да разберат, че когато критикуват курса, критикуват самите себе си за това, което не са свършили, каза управителят на Народната банка.
В навечерието на посещението на мисия на Международния валутен фонд Йелашич заяви, че в банката "спят спокойно", защото са изпълнили безукорно задълженията си, отнасящи се до нивото на валутните резерви, мерките за надзор и стабилността на банковия сектор.

Снимки: lilit, flickr


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145