EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Създава се проектна компания за АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Създава се проектна компания за АЕЦ "Белене"

mail17:50 | 30.11.2010прегледи 1112 коментарикоментари 0


Днес ще бъде подписан меморандум между българската и руската страна за създаване на проектна компания, която да реши всички проблеми по строежа на АЕЦ "Белене". Документът трябва да е готов до часове, каза пред журналисти днес генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко, след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Срещата продължи около 45 минути.
При подписването на договора за АЕЦ "Белене" през 2006 г. беше допусната грешка, като не бе определен точният инфлационен индекс, каза Кириенко. Те предлагат руската страна да участва в проектната компания с 40-45 процента, а българската държава да има мажоритарно участие, но да участват и чужди инвеститори с малък процент. Консултанти, наети от компанията, трябва да определят твърдата цена на централата, която да е приемлива за чуждите фирми инвеститори, чийто процент участие в централата постепенно ще се увеличи.
По думите на Кириенко цената на тока от централата ще е пазарна. Той заяви, че централата ще бъде рентабилна и ще се изплати за 20 години при нормален срок от 25 години за други централи. Очаква се проектната компания да работи около 10 месеца, преди да бъде налят първият бетон в основите на "Белене". Първият реактор може да бъде готов 2016 година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg