EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кириенко:АЕЦ "Белене"-руски приоритет на Балканите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кириенко:АЕЦ "Белене"-руски приоритет на Балканите

mail11:18 | 30.11.2010прегледи 1502 коментарикоментари 0


Пристигнах, за да проведа преговори, заяви президентът на държавната корпорация "Росатом" Сергей Кириенко. Според Кириенко, днес съществуват два проблема пред реализацията на АЕЦ "Белене", за който бе подписан договор през 2006 г. "Съществуват два проблема. Първият, когато бе организиран този търг се предполагаше, че България ще финансира 51%. При тези условия бе обявен търгът и ние участвахме на него", каза Кириенко. Но според него днес ситуацията се е променила. "Ситуацията се промени. България не иска да инвестира пари от бюджета в този проект. Разбирам, тази позиция на българския премиер. Тя е прагматична. Тя може да не ни харесва, но е ясна", заяви Кириенко. Едновременно с това той подчерта, че "това е кардинална промяна на условията на проекта". Вторият въпрос е за цената, посочи Кириенко.Руската държавна компания "Росатом" ще може да предаде първи блок на АЕЦ "Белене" през 2016 г. , а втори - през 2017 г. и така България ще изпревари много страни от Балканския регион, които са дали заявки за изграждане на атомни централи. Това заяви в речта си по време на форума "Енергетика без граници - от национален към регионален подход" генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.
Потреблението на енергия в света непрекъснато нараства, а горивата се изчерпват, което прави ядрената енергетика необходима, заяви още Кириенко. Поне два пъти нараства потреблението на електроенергия в света, което означава, че това нарастване е по-бързо, отколкото е нарастването на населението, каза той. В развиващите се страни най-бързо нарастват темповете на консумация на енергийните ресурси и в близките години това потребление ще се увеличава. Нарастването на производството на енергия е задължително. Дърва, въглища, нефт, газ са горивата на 20 век, които постепенно се изчерпват, посочи още Кириенко. Кириенко добави, че XXI век е векът на енергията и трябва да преминем към увеличаване на енергията от слънце, вятър и водородна енергетика. Русия е една от най-осигурените с енергоресурси държава, отбеляза Кириенко. Независимо от това Русия влага значителни държавни средства в мащабни проекти за ядрени централи, а параметрите на безопасност се задават от големия опит, който Русия има, добави той.
Средно 16 % е делът на атомната енергетика в енергопроизводството, а 38% е в някои страни, които притежават технологии. Делът на атомната енергетика в България е също толкова - 38%, посочи Кириенко. Проектът Белене според него ще предостави 2,5 млрд. евро поръчки за български компании, най-вече за машиностроителния комплекс на централата. 8000 работни места ще бъдат открити при строителството. На едно работно място в АЕЦ "Белене" ще има от пет до седем места в икономиката, добави той. Безопасността на реакторите в АЕЦ "Белене" е поколение 3 плюс и нищо по-съвременно в света няма създадено, заяви Кириенко. Руското ноу - хау предпазва да не се стига до ядрена авария, има и защита от падането на тежък товарен самолет, нещо което никога досега не е правено, каза още той и добави, че това е било допълнително изискване на българската страна. От екологична гледна точка проектът също е безопасен, каза Кириенко. Можем да дадем гаранция, че атомната централа ще работи 60 години, а Русия е задължена да осигури гориво за целия експлоатационен период и ще прибира отработеното ядрено гориво, посочи още генералният директор на "Росатом".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg