EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пет условия на Борисов за AЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пет условия на Борисов за AЕЦ „Белене”

mail10:00 | 26.11.2010прегледи 756 коментарикоментари 0


Русия няма да строи АЕЦ „Белене” на всяка цена, заяви пред български журналисти в Москва генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом” Сергей Кириенко, предаде БНР. Според него, ако фиксираната окончателна цена бъде под 6 милиарда и 400 милиона евро проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже да участва в него. Изчислена към днешна дата стойността на централата е 6,7 млрд. евро, посочи Кириенко, като се позова на подписаните договори и добави, че всяко забавяне увеличава стойността на проекта. Макар и с нежелание, от „Росатом” се съгласихме да фиксираме цената при възможно най-ниска рентабилност, каза ръководителят на държавната корпорация:„Още веднъж пресметнахме всички възможности, защото ситуацията около Белене е уникална, след като почти цялото оборудване за централата е произведено. Така че фиксираната цена е от 6,4 милиарда евро, може би малко по-ниска, но резерви за допълнително сваляне няма. За точната сума се водят преговори. Не можем обаче да слезем под нивото на минимална рентабилност и ако трябва ще се откажем от проекта, ще го направим”, изтъкна Сергей Кириенко. Ако до пролетта на идната година не бъде взето решение за строителството на централата ще възникне въпросът какво да се прави с готовото вече оборудване. Първият бетон може да бъде излят още септември догодина, а първият реактор да заработи до 2016 година.

Петте условия на кабинета Борисов за централата според Сергей Кириенко

 Първо проектът да е рентабилен. Руската страна е съгласна с това условие, защото е готова да вложи собствени средства и вярва, че те ще се изплатят."Атомната електроцентрала е рентабилна и средствата,
похарчени за строителството й, ще се върнат за период от 19 години след началото на пускането й в експлоатация", допълнил Кириенко.
Второто изискване - гаранции за сигурност, които да покриват европейските изисквания, също е изпълнено.
Третото искане - да бъде определена цената на строителството на АЕЦ не се харесва на руската страна, но тя е намерила начин да го изпълни и него, заявил шефът на Росатом.
Четвъртото искане на българската страна обаче, макар да е разумно, противоречи на условията на споразумението, отбелязва ИТАР-ТАСС.  "Принципно условие на търга бе, че правителството (българското - бел. ред.) поема ангажимента да плати близо 50 насто от стойността на АЕЦ, а сега то не иска да похарчи и един цент от държавния бюджет. Това е едностранна важна промяна в договора от страната на българския кабинет", допълнил Кириенко.
Петото условие - АЕЦ да не бъде собственост на руската страна се приема, въпреки че Русия, чрез Атомстройекспорт, продължава да бъде готова да финансира на 100 процента изграждането на обекта.
"Проектът "Белене" е уникален и ние сме готови да работим понего с минимална рентабилност. Ще бъде много тежко, ако се наложи да се откажем от строителството, защото няма друга такава АЕЦ на такова равнище, но ако за руската страна проектът изгуби всякаква рентабилност, то ще има отказ от него", - подчертал Кириенко.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg