EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: АЕЦ „Белене” има три копки без реална цена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: АЕЦ „Белене” има три копки без реална цена

mail14:30 | 16.11.2010прегледи 905 коментарикоментари 0


„По проекта АЕЦ "Белене" са правени три първи копки, без да има реална цена на обекта”, отбеляза премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на бизнеса с правителството, предаде БТА. „Сега руският премиер Владимир Путин ми казва, че има цена, но тя не е нашата цена”, заяви Борисов. По думите му Путин е бил готов да обяви цена за АЕЦ "Белене" от над шест млрд. евро, при положение, че предишното правителство е твърдяло, че централата ще струва 3 млрд. 970 млн. евро.
„На нас ни се падна не само мъгла, но и дъжд и лед”, заяви премиерът Бойко Борисов по повод усилията на правителството за извеждане на страната от кризата.
Борисов използва сравнението, дадено от българския еврокомисар Кристалина Георгиева, че когато „държавата се управлява във време на криза, е все едно да шофираме в мъгла”.
Георгиева посочи, че в подобна ситуация обикновено автомобилът "се залепя" за светлините на пътуващата отпред кола и даде примери с Швеция, Латвия и Словакия, които са се справили с предизвикателствата на кризата и биха могли да бъдат ориентировъчните светлини, които да следваме.
Ако се бяхме залепили за Ирландия, досега да сме от другата страна на дерето, коментира Борисов. Едно е да се возиш, друго е да караш, добави той. Ако бяхме послушали президента Георги Първанов за увеличаване на дефицита, щяхме да рискуваме да ни вземат и гласа в Брюксел, заяви Борисов. Той добави, че във
всички министерства и ресори е имало капани, заложени от предишното правителство.
Борисов даде пример с подписаното от предишното правителство споразумение по проекта "Южен поток", за което едва сега става ясно, че ЕС има възражения. Ние седим в момента върху доста пари, имаме подписани договори с ЕБВР, ЕИБ за средства на ниски лихвени нива, но сме решили да пазим 3-процентния дефицит, защото това е добре за България, допълни Борисов. Той отбеляза, че в противен случай правителството би могло да вземе доста пари, но ще завещае тежко наследство за следващите поколения.
Мостът на бул. "Брюксел" в София, който води към летището, е според Борисов пример за управлението на предишното и на сегашното правителство. По думите му предишното правителство "само е замърляло моста", докато сега той се ремонтира. Това, което министър Трайчо Трайков завари, никой от вас не би допуснал така да се работи, заяви Борисов към представителите на бизнеса.
Хърватия има 8 млрд. евро приходи от туризъм, защото туристите искат да видят нещо автентично, а не някой кокошкарник, коментира Борисов последните акции, предприети от правителството по събаряне на незаконни постройки в различни места в страната. Някой си е направил къща в чашката на язовир, а сега не дават да се съборят постройките, посочи той. Едва ли има друг народ с подобна народопсихология, добави той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg