EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов чака прокурорски обвинения за АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов чака прокурорски обвинения за АЕЦ „Белене”

mail15:40 | 30.11.2010прегледи 891 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов съобщи пред журналисти в Бяла, че по данни от главния прокурор експертите на прокуратурата работят по докладите за корупция при строителството на проекта "Цанков камък" и АЕЦ „Белене”.Премиерът добави, че очаква да бъдат повдигнати обвинения.
Премиерът заяви в отговор на журналистически въпрос, че предишните държавни ръководители не са желаели да водят пълни преговори за АЕЦ „Белене” и са подписали договори, "колкото да си направят реклама". Те не са искали да съобщят, че с обявената цена на атомната централа - четири милиарда евро, могат да се купят само моторите, каза Борисов.
По думите му президентът Георги Първанов, когато е говорил в телевизионно студио наскоро, "много, много хитро, както винаги, не е казал нищо", а инфлационният индекс в цената на централата варира от 480 милиона евро до 2.4 милиарда евро.
Генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко коментира на свой ред пред журналисти, че истинската цена за проекта АЕЦ „Белене” може да се даде от инвеститорите, готови да рискуват парите си в проекта.
По думите му в момента инвеститорите с готовност по проекта са четирима - "Росатом", Сърбия и двама европейски инвеститори.
Знаем, че интерес имат още от три до пет европейски компании, на които им трябва повече време да направят проучванията си, добави той.
Ние като "Росатом" сме готови да рискуваме парите си и напълно да финансираме проекта, защото сме сигурни, че ще се изплати, посочи Кириенко. По думите му "Росатом" е готов за своя сметка да поеме началното финансиране и още днес да даде пари, като същевременно правителството запази своите 51 на сто.
Разбираме позицията на България, че няма да отдели бюджетни средства за проекта, посочи Кириенко. По думите му, когато е правен търгът и е подписан договорът за АЕЦ „Белене” през 2006 г., на всички е било ясно, че до 2015 г. цената ще се промени. Кой от вас би се съгласил през 2016 г. да работи със заплатата от 2006 г., такива няма да се намерят нито сред българските подизпълнители, нито сред френските и германските участници, коментира той.
По думите му това е била и причината да бъде подписано допълнително споразумение и да се работи с инфлационен индекс.
Според него тогава е допусната грешка, че е отложено окончателното уреждане на въпроса с колко ще се измени цената до 2016 г., което е дало възможност всеки да представи различни сметки.
Директорът на "Росатом" очерта два основни варианта за развитие на проекта. Първият вариант е да го спрем, това е лошо, но възможно решение, посочи той. По думите му това би означавало за руската страна загуба на средства и време. От наша страна по този проект работят 350 човека на пълно работно време от 2006 г., вложили сме определени средства, не искам да мисля за подобно решение, но то е възможно, заяви той. Според Кириенко за България подобно решение би означавало да загуби всички
вложени пари и да изплати компенсации.
Ако се стигне до тази ситуация, "разводът" ще протече прилично, без чупене на посуда, но се губи възможността България да има централа през 2016 г., посочи Кириенко. Ако България реши да обяви нов търг, той ще се състои през 2012 г., а централата ще бъде готова не по-рано от 2020 г. и ще бъде по-скъпа, добави той.
Вторият вариант е да намерим решение за изход от ситуацията, посочи той. Ако правителството не иска да влага бюджетни средства, трябва да се създаде проектна компания и да се обяви търг за инвеститор, като България си отчете направените разходи, посочи Кириенко.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg