EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Стара планина" няма соя, казват в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Стара планина" няма соя, казват в Германия

mail15:08 | 22.10.2010прегледи 8212 коментарикоментари 0


Няма установени количества соя в продуктите "Стара планина". Това показват пробите, които са върнати от лабораторията в Хамбург, съобщи News.bg."Ние не сме се съмнявали в тези резултати, тъй като още от самото начало знаехме, че сме неправилно обвинени", коментира Светозар Игнатов от "Кен" Стара Загора.На тази информация от Националната ветеринарна служба отговориха, че все още не са пристигнали резултатите от официалните проби, които са изпратени в Хамбург. Това ще стане или по-късно днес или в началото на другата седмица.
По думите на говорителя на НВМС Надежда Георгиева оповестените резултати са от проби, изпратени от фирмите. От Министерство на земеделието не разполагаха с информация по случая.
Карначетата с марка „Стара планина" на пернишката фирма „Сами-М" също не съдържат соя, съобщава Lev.bg, позовавайки се на собственика на „Сами-М" Антон Костадинов.
И четирите фирми, за които земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че са с отнети лицензи за производство на продукти „Стара планина", са получили отрицателни проби за соя с факсове от лабораторията в Хамбург.
Пробите са направени в една от най-реномираните лаборатории в Европа. Прецизността на измерване на съставките в продуктите е от порядъка на 2,5-милионни части от процента, уточни още Антон Костадинов. Последващите действия на набедените фирми предстои да бъдат уточнени.
В "КЕН" обсъждат в момента резултатите от пробите и ще съгласуват официална позиция. От фирмата засега не посочиха дали ще предприемат някакви стъпки по отношение на прибързаното обвинение за нарушаване на стандарта.
Фирмите "Сами М" - Перник, „Лалов и Вачев" от Враца, „Унимес" от Монтана и „Кен" - Стара Загора бяха обявени, че са нарушили стандарта „Стара планина" заради наличие на соя. Продуктите за контрола бяха иззети от търговската мрежа.
Собственикът на „Сами-М" Антон Костадинов е категоричен, че в България няма контролна лаборатория, която да измерва точно съотношението на съставките в месните продукти".

 


 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163