EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стандартът „Стара планина” нарушен несъзнателно?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стандартът „Стара планина” нарушен несъзнателно?

mail16:00 | 15.10.2010прегледи 1428 коментарикоментари 2


Четирите фирми, нарушили стандарта „Стара планина", е възможно само да бъдат глобени, тъй като не са нарушили съзнателно изискванията на стандарта, се отбелязва в официално изявление на генералния директор на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС)д-р Йордан Войнов.
Пробите от продуктите „Стара планина" ще бъдат изпратени за допълнително изследване в референтна лаборатория в ЕС, където ще бъде извършен и количествен, и качествен анализ за наличие на соев протеин. Това беше договорено на среща вчера между ръководството на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), ръководството на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) и представители на три от засегнатите фирми.
По време на разговорите в НВМС Асоциацията декларира пълна готовност да съдейства за изясняване на случая. Месопреработвателите изразиха предположение, че ако се потвърди наличието на соя, е възможно тя да е попаднала в продуктите по два начина. Единият е добавянето на млени подправки, в чиито сертификати това не е упоменато. Другият възможен вариант е вложеното месо, което е било закупено от доставчици в Западна Европа, да е било третирано с протеини, разтворени във вода за по-високо тегло, което е в противоречие с европейските изисквания.
Друга договореност, постигната на срещата, е инспектори от ДВСК да вземат проби от вложените суровини и подправки.
„Искаме възможно най-скоро да изясним каква е причината, тъй като това е важно както за нас като контролен орган, така и за производителите. Ако причината е в подправките или във вложеното месо, както месопреработвателите допускат, ще им бъде наложена само глоба, тъй като не са нарушили съзнателно изискванията на стандарта", заяви генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов.
„АМБ ще отдели ресурси, тъй като е убедена в коректността на своите фирми и ще изпрати проби за изследване от същите партиди в трета референтна лаборатория в държава-членка на ЕС", каза изп. директор на АМБ д-р Светла Чамова. Експерти на асоциацията ще участват и в процеса на обратна проследяемост, съвместно с контролните органи.
При анализ в Референтния център по безопасност на храните на седем проби от продукти, произведени по утвърдения стандарт „Стара планина", бе установено наличие на соя в кренвирш, колбас, карначе и кебапче. Инспекторите от ДВСК са взели пробите от търговската мрежа. Методът, по който са направени изследванията, е базиран на официален метод на Асоциацията по аналитична химия на САЩ и се ползва за доказване на наличие на соев протеин в месо и месни продукти.


 
Коментари
 
извън България - 22-10-2010 г. 13:09:37

Вярвате ли им! Ще изпратят "избрани" проби от "същите партиди" на референтанта "независима" лаборатория ОТ ЕС. Кого взимате за лапни шаран. Като клиент просто ще забравя да купувам от лъжци, защото съм готова да платя малко повече, но да знам, че моите деца ядат здравословна храна. Не стига че им плащаме по-скъпо, но пак искат да ни прецакат и да ни продават мършата за филе-миньон. Докога, бре, ГОСПОДА ИЗМИСЛЕНИ БИЗНЕСМЕНИ- ПРОИЗВОДИТЕЛИ, ще тровите здравето на прекрасната ни иначе с природните си дадености страна. Яжте си боклуците, ние, ако трябва ще си произведем сами кремвиршите, но НИКОГА ВЕЧЕ, няма да си купим от лъжите "Стара планина" . Майки и уважаващи себе си Българи, спрете да купувате тия отрови тъпкани с консерванти, оцветитли, овкусители, пълнители и тем подобни боклуци Е-102, Е-950, Е-142, Е-541, Е-951, Е-620, общо 99% ОТ хранителните добавки са с трагични последствия за здравето на човека и най-вече на ДЕЦАТА НИ. КЪДЕ СА ЛЕКАРИТЕ И ЗДРАВНО МИНИСТЕРСТВО да ЗАБРАНЯТ УПОТРЕБАТА ИМ В БЪЛГАРСКОТО П

извън България - 22-10-2010 г. 13:41:43

понеже мнението ми бе отрязано наполовина продължавам с предложението си към Господата ДЕПУТАТИ, УПРАВЛЯВАЩИ И ИЗМИСЛЕНИ БИЗНЕСМЕНИ-ПРОИЗВОДИТЕЛИ, да си устройват банкетите с ВКУСНИТЕ ДЕРИВАТИ НА ДНЕШНАТА БЪЛГАРСКА ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВА ПРОМИШЛЕНОСТ, изградена върху мухлясалите принципи на изхвърлените вече от употреба от Западната общност ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ И ЗАМЕСТИТЕЛИ. За десерт да си сервират ГМО ПЛОДЧЕТА,КРЕМЧЕТА И КАФЕНЦЕ, ДА ВИ Е СЛАДКО, А на простосмъртния българин СПРЕТЕ ДА КУПУВАТЕ ОТ ТИЯ ОТРОВИ, а си спомнете бабините рецепти, за да оцелеете. Чудя се когато нацията ни измре от общо отравяне върху кого ще дерибействат управляващите и на кого ще продават отровите си днешните смешниковци , наричащи се БИЗНЕСМЕНИ, които от простотия и лакомия не са в състояние да се конкурират на международния пазар с ИСТИНСКИ ПРОДУКТ ОТ СОБСТВЕНИТЕ НИ ПОЛЕТА, ИЗРАБОТЕН ОТ МАЙСТОРСКИТЕ РЪЦЕ НА БЪЛГАРИНА, ЗАПЛАТЕН С РЕСПЕКТИРАЩА ЗАПЛАТА ЗА ЗЛАТНИЯ МУ МАЙСТОРЛЪК, ЗНАНИЯ И ТРУДОЛЮБИЕ. Тук на Запад ПЛАЩАМЕ, НО ЗА КАЧЕСТВОТО

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg