EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4 фирми компрометираха стандарта “Стара планина”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 фирми компрометираха стандарта “Стара планина”

mail21:21 | 13.10.2010прегледи 1291 коментарикоментари 0


На извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че ветеринари са открили месни продукти със съдържание на соя в стандарта "Стара планина". Продуктите са карначе на фирмата "Сами-М", колбас "Майстор Цвятко" на фирмата "Лалов и Вачев" ЕООД, кебапче на "Унимес" АД-Монтана и кренвирши на "КЕН".
Разочароващо е, че тези три фирми са наистина големи и отдавна наложили се на пазара, коментира Найденов. Той обясни, че пробите са потвърдени при повторна проверка преди няколко часа.
В отговор на въпрос министърът посочи, че методът на направеното изследване е качествен, а не количествен. Процентът на съдържание на соя в тези продукти няма значение, защото стандартът "Стара планина" не допуска съдържание на соя и то трябва да е нула, което означава, че наличието му е нарушение, заяви Найденов.
Министърът обяви, че незабавно ще бъде отнет лицензът на тези фирми за продукти "Стара планина" и веднага ще бъде назначена незабавна комплексна проверка на цялото производство за месец и половина назад.
На пресконференцията присъства и Кирил Вътев - председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, който съобщи, че всички фирми са членове на асоциацията, а един от собствениците на предприятията, които ще бъдат санкционирани, дори е в Управителния й съвет.
За случая ще бъде информирана и Националната агенция по приходите за нерагламентирани печалби, каза Мирослав Найденов.Той информира още, че другите продукти със стандарт "Стара планина" са в норма и вероятно това е пропуск на проверяващите органи. "Тези продукти не са опасни, но е измамено очакването и доверието на потребителите", заяви министърът.
Изпълнителният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов уточни, че проверките са два вида - на място и в търговската мрежа. Те се извършват физически и по двете направления.
Органите на ДВСК ще понесат още по-голяма отговорност от тези, които са извършили нарушението на стандарта, заяви министърът. Той не изключи възможността причината да е подкуп. Трябва да се покаже, че има държава, коментира Найденов и припомни, че фирмите, въвели стандарта, регистрираха немалки печалби и затова доверието на хората трябва да бъде защитено.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg