EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Срив на EU пазари заради гръцкия референдум

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срив на EU пазари заради гръцкия референдум

mail10:30 | 02.11.2011прегледи 514 коментарикоментари 0


Основните индекси на водещите европейски фондови борси се сринаха в края на вчерашната сесия след изненадващото решение за референдум в Гърция по втория спасителен план, което разтърси пазарите и поднови несигурността за бъдещето на еврозоната, предадоха DPA и AFP. В Париж спадът бе 5,38%, във Франфурт - 5%, в Лондон 2,21%, в Мадрид - 4,19%, а в Лисабон - 3,68%. Най-много потъна индексът на Миланската борса - с 6,80% на закриване, а по-рано днес загубите там дори превишиха 7%. Двете руски борси също отчетоха силно низходяща тенденция в края на сесията. Индексът RTS спадна с 5,01% до 1484,98 пункта, а индексът Micex (ММВБ) изгуби 2,82% до 1456,29 пункта. По-рано вчера търговията на московската борса ММВБ дори бе временно спряна.
Заключителни стойности на основните борсови индекси в Европа (в скоби е посочена промяната в пунктове спрямо нивото им при закриването на предишния работен ден):

Лондон Fin.-Times 5421,57 (- 122,65)
Париж CAC-40 3068,33 (- 174,51)
Цюрих SMI 5588,57 (- 142,70)
Франкфурт DAX-Index 5834,51 (- 306,83)
Съобщението на Папандреу за организирането на референдума бе остро разкритикувано в Европа и причини спад на световните финансови пазари, отбелязва Асошиейтед прес. Гръцкият премиер Георгиос Папандреу не е обсъдил решението си
да организира референдум по спасителната финансова помощ с лидерите на останалите 16 държави от еврозоната, с които се срещна миналата седмица в Брюксел.
Това заяви председателят на еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Ако гърците отхвърлят договорения спасителен план, то е възможно страната да фалира, предупреди той. Юнкер също така изрази опасение, че плановете на Атина ще засилят нервността и несигурността на финансовите пазари. Френският президент Никола Саркози заяви, че оспорваният европейски план за спасяване на Гърция е "единственият възможен начин" за преодоляване на дълговата криза в страната. Саркози отбеляза, че решението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу да подложи плана на референдум "е изненадало цяла Европа". Френският президент допълни, че той и германският канцлер Ангела Меркел, с която разговаря по-рано днес по телефона, са се споразумели да възложат на водещите европейски институции да "проучат условията", при които спасителният план може да бъде изпълнен. Саркози даде изявление пред журналисти след извънредна министерска среща, която бе насрочил за тази вечер, за да бъде обсъдена гръцката инициатива.
Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле призова гръцкия си колега Ставрос Ламбринидис за продължаване на необходимите усилия за преодоляване на кризата с дълга в интерес на стабилността на еврото. Вестервеле, който се намира в Истанбул, е разговорял днес по телефона с Ламбринидис по повод решението за референдум за новия европейски пакет финансова помощ за Гърция. Според германския министър Европа трябва да действа решително и последователно за преодоляване на кризата. Това изисква европейска солидарност, но и необходимите усилия от всяка страна, засегната от проблеми с дълга, включително Гърция, е изтъкнал Вестервеле. В интерес на Гърция и на стабилността на еврото той е припомнил на гръцкия си колега необходимостта от прилагане на решенията, взети на последната среща на върха на ЕС в Брюксел.


Тагове: Европа, пазари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg