EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София – с най-скъпи имоти според доходите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София – с най-скъпи имоти според доходите

mail14:15 | 08.09.2010прегледи 1720 коментарикоментари 0


София е сред най-скъпите столици в Европа по цените на жилищните имоти спрямо доходите на населението. Средната годишна заплата на българина стига за покупката на по-малко от 2 кв.м. жилищна площ в центъра на столицата. София, Букурещ и Варшава се оказват трите най-скъпи столици на стария континент в това отношение, показват проучванията на компанията Home broker, ползвала данни на Евростат. Най-достъпни спрямо доходите на населението са имотите в Брюксел, Берлин и Виена. Повечето от страните, които водят класацията за недостъпни жилища, са от Източна Европа, където през последното десетилетие цените преживяха истински бум. Статистиката се отнася за луксозни апартаменти в центъра на всяка столица в Европа с площ от 120 кв.м.
Кой тогава купува луксозни имоти и замря ли пазарът в този сегмент?
Пазарът за луксозни имоти в България отдавна надмина и най-смелите очаквания. На новината, че култовият актьор Лиъм Нийсън, номиниран за Оскар от филми като „Междузвездни войни”, „Дракула”, „Списъкът на Шиндлер”, продаде преди месец жилището си в престижния район „Сентръл парк” в Манхатън за близо 1.2 млн. евро, българските богаташи биха се усмихнали. Защото подобен имот в центъра на София струва много повече. Статистиката показва, че най-скъпият апартамент, който се продава в момента на пъпа на града, в „Докторската градина”, се оферира за близо 2 млн. евро. Вярно, той има и историческа стойност, защото е строен през 1981 г. за нуждите на бившата комунистическа партия. С какво може да се сравни мегаимението от 232 декара земя и игрище за голф в Атланта, САЩ, купено през август от американския актьор и режисьор Тайлър Пери на цена 6 млн. евро? С най-скъпия имот, който се предлага в София, а именно резиденция в луксозния квартал Драгалевци, само че с три декара парк и тенис корт, пак за 6 млн. евро.
„Обяснението е много просто, няма значение къде продаваш – в България или друга страна по света. Има значение доколко си на зор и каква е минималната цена, под която ти не би се съгласил да се разделиш с имота си – коментира за Радио България парадокса на цените Цветелина Тасева, изпълнителен директор на една от най-големите агенции за недвижими имоти. - Ако при нас има надценени имоти, то те стоят много дълго време на пазара. По принцип за всеки влак си има пътници, което означава, че всеки имот търси своя потенциален купувач. Тук става въпрос за поддържане на определен висок статус, осъществяване на някаква мечта или търсене на престиж.”
Явно популярният виц за руските новобогаташи е актуален и у нас.
Срещат се двама приятели, единият се хвали с новата си вратовръзка, купена в Париж за 200 евро. Другият бързо го разочарова с думите, че се е минал, защото в Москва продават същите за 500 евро. Така е и с жилищата у нас. Богатият българин може да си купи по-евтин имот във Виена, Женева, Амстердам, Лисабон, Куала Лумпур или Ню Делхи, но той дава двойно и тройно повече пари за да си купи имот точно в София, за да докаже статуса си. Ето и фактите. Средната цена на луксозен апартамент във Виена от 120 кв. м. е 350 хил. евро, в Женева – 670 хил. евро. В същия сегмент, апартамент в луксозния столичен квартал Изток се предлага за 1.2 млн. евро, в престижния квартал Лозенец за 990 хил. евро, в центъра на града, до Столична община, искат за имота 750 хил. евро. Цените у нас достигат вече първокласните пазари на Швейцария, Холандия, Австрия, Люксембург.
„Всъщност, и в историческия, и в широкия център на София съществуват множество предложения за хубави жилища с големи квадратури средно по 120-150 хил. евро – уточнява Цветелина Тасева. - Нормалните цени за тези, които искат да реализират имотите си, са в диапазона около 2 хил. евро за кв. м. и на такива нива реално се сключват сделки. Предлагат се хубави жилища в луксозно изпълнение на по-високи цени, но за да се сключи сделката, трябва да се проведе дълъг търговски разговор между продавача и купувача, който рядко свършва с продажба. А къде да купи – в София или Виена, зависи от конкретния купувач. Все повече стават българите, които идват от чужбина и купуват изгодно имоти заради многото предложения и постоянно коригираните цени.”
Тук ще допълним, че при някои от луксозните имоти само за месец цената е намалена с 200 хил. евро. За една година цените на жилищата в България са паднали с близо 45 процента. В сила ли е още лошият сценарий за имотите у нас.
„От началото на 2010 г. има известно стабилизиране на цените, което означава, че те са паднали не повече от 5-8 процента и не очакваме особени изменения до края на годината при този вече балансиран пазар на предлагане и търсене.”
Глобалните пазари за недвижимо имущество отчетоха умерено възстановяване през последната година. Същевременно има опасения, че цените на жилищата може пак да се доближат до кризисната си точка. Източник:БНР


Тагове: имоти, София, цена
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg