EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Снакс-храните – какво не ви казват за тях

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Снакс-храните – какво не ви казват за тях

mail18:00 | 29.11.2010прегледи 4133 коментарикоментари 0


Децата обичат всякакви снаксове. Те ги купуват навсякъде, купуват ги и техните родители. Какво не казват производители и търговци за тези търсени продукти. Ето кратките бележки на изданието SmartMonewy.com.

Добавихме прах от насекоми в закуската

Субстанция от варени бръмбари често се използва в снакс храните, за да се създадат тези прекрасни нюанси на червено, лилаво и розово. Виждаме ги във всичко - от плодов сок, през сладолед до бонбони. Става въпрос за оцветител, казват експерти. Вие няма да намерите думата "бръмбари" никъде по етикетите за храните, вместо това най-вероятно ще прочетете думата "кармин", "карминова киселина" или "екстракт от кохинийл". Перу, най-големият износител на кохинийл в света, произвежда около 2 милиона паунда багрилно вещество всяка година. Експерти твърдят, че производството в Перу нарасна около 15% годишно през последното десетилетие заради нуждите на производството на храни.

Срок на годност - няма такъв?

Всички сме чували градската легенда, че Twinkie ще остане свеж в пластмасова обвивка завинаги. Оказа се, това не е толкова пресилено. Срокът на годност на високо преработените храни може да бъде значително по-дълъг от датата на опаковката. В действителност, ако продуктът е в добре затворен, съхраняван далеч от светлина, и е с ниско съдържание на мазнини и млечни продукти, той може да издържи с години.

Енергийните блокчета

Пазарът на енергийните блокчета ще нараства все повече, като той вероятно ще стигне 1,23 милиарда щатски долара само в САЩ през 2013 г. Но какво съдържат те наистина – съставки с високо съдържание на фруктоза, плюс шоколад, ориз, карамел. "Тези блокчета често се оказват истински бомби с огромни дози захар", казват експерти. Това ще ви даде незабавен прилив на енергия, но след това ще се почувствате по-уморени, отколкото преди да сте яли блокчето и ще купите ново и така всеки ден.


Какво има в желатина

Желатин - веществото, използвано да желира бонбони, пудинги и други подобни вкусотии се прави от кожа, кости и сухожилия на животни, обикновено крави и прасета. Производителите смилат тези части от животното, третират ги със силна киселина или основа за няколко дни, за да се освободи колаген.
На етикетите на желираните продукти едва ли ще прочетете произхода тъкмо на тази основна съставка - желатинът.


Харчим милиарди за мазнини

За снакс и различни видове напитки в САЩ потребителите харчат между 10-12 млрд. долара годишно, т.е. по 1 милион долара на час. Основни потребители са деца и младежи. Според проучване пакетирани закуски, бързо хранене и сладкиши представляват 83% от храните, гледани най-много от деца и младежи, както и купувани най-много пак от тях.


Мръсните заводи

Твърди, че заводите - производители на снакс не са особено чисти. Работещи казват, че освен хлебарки, са виждали плъхове, както и други нечистотии – мухъл по уреди за производство, непочистени казани и т.н.
Всяка година повече от 300 000 американци са хоспитализирани и 5000 умират от замърсени храни и напитки, според Министерството на здравеопазването и социалните грижи. И част от тези инциденти са резултат от мръсни условия в инсталации за производство на храни. От 51 229 съоръжения в хранително-вкусовата промишленост 56% не са били проверени през последните пет години, се казва в доклада за 2010 г. от главния инспектор на Министерството на здравеопазването и социалните грижи.

Вашият бонбон обогатява гигантите

Цените на шоколадови бонбони бележат ръст през последните десет години. Не е изненадващо, че общо продажбите на тази индустрия скочи от $ 13,4 милиарда през 2002 година до $ 17,7 милиарда през 2009 г. Производителите твърдят, увеличението на цените отразява поскъпването на какаото и захарта. Собствениците на малките магазинчета съобщават, че има незаконно тайно споразумение между производителите. Големите компании като Nestle, Cadbury Schweppes и други, които заедно контролират повече от 75 % от пазара на шоколадови бонбони – съзнателно поддържат високи цени от 2002 година насам, така те се възползват от все по-нарастващото търсене на снакс храните.


Когато казваме, "обогатени", имаме предвид преработени

Снакс храните като гевречета, бисквитки и понички се правят от обогатено пшенично брашно. Но какво означава „обогатено”? „Обогатявам” не означава, че витамините и минералите, са добавени към храната. Обикновено те са прибавени след като преди това са отстранени от храните. Производителите изтеглят някои витамини и минерали чрез процес на рафиниране, след вторична обработка връщат някои от тях обратно, но тук става въпрос за частично възстановяване.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1124