EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сложният ребус „пенсионери-ниски пенсии”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сложният ребус „пенсионери-ниски пенсии”

mail10:00 | 17.11.2011прегледи 813 коментарикоментари 0


В реалната икономика, която създава добавена стойност, заетите са около 2 милиона души, а в страната има 2 400 000 пенсионери. Проблемите с недостига на средства в НОИ, както и в осигурителната и пенсионната системи, са структурни и многолики, и са натрупани в последните 30-40 години. Всички реформи, които са правени в тези години, са палиативни и не решават основните проблеми на пенсионната система. Ето и някои предложения за решения на проблема с дефицитите в НОИ, направени от Божидар Данев от БСК.
Първо, да се преразгледа цялата система за пенсионно осигуряване и да се изключат от нея всички елементи от нея, които нямат характер на осигуряване и не са свързани с осигурителния принос на лицата.
Второ, трябва да се включат в бюджетите на всички министерства осигурителните плащания. Да се прекрати практиката по трансферирането на средства от консолидирания бюджет към бюджета на НОИ за осигуровки на държавните служители. Крайно време е всяко ведомство да плаща осигуровките за своите служители от бюджета си, както го правят работодателите.
Трето, трябва да се прекратят и всички привилегии на служителите на силовите министерства, които не работят на терен и няма реален риск за живота им. Много важно е да се инвестират средства в увеличението на пенсиите на ранно пенсионираните за сметка на обезщетенията (до 20 заплати), които им се изплащат, когато напускат или се пенсионират. Ако останат тези обезщетения при напускане или пенсиониране, то да се въведе принцип на отложено плащане при реализирани икономии в бюджетите на съответните министерства.
Четвърто, държавата трябва да прояви политическа воля и да направи внимателен одит на всички, които са получили пенсия за загубена работоспособност.
Пето, да започне плавно увеличение на възрастта за пенсиониране и на годините трудов стаж, необходими за придобиване право на пенсия, след като се извърши анализ на цялата осигурителна система.
Шесто, трябва да се увеличи и възрастта за пенсиониране на служителите, които ползват право за ранно пенсиониране. Те трябва, солидарно с останалите граждани, да поемат част от тежестта на реформата.
Седмо, в бюджета на НОИ да бъдат създадени два фонда – за ранно пенсиониращите се, и за онези, които упражняват първа и втора категория труд. По този начин много ясно ще се види колко се внася и колко се „изнася” от системата, ще се постигне прозрачност на приходите и разходите.
Осмо, да се премахне таванът на пенсиите.
Девето, държавата да направи необходимото за повишаване събираемостта на осигурителните вноски.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg