EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скандалът Строс-Кан – шанс за реформи в МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандалът Строс-Кан – шанс за реформи в МВФ

mail16:10 | 18.05.2011прегледи 819 коментарикоментари 0


Матю Лин, агенция Bloomberg
Това не можеше да се случи в по-лош момент. Спасителният план за Португалия току-що е довършван. Гърция се олюлява на ръба на фалита. И къде е управляващият директор на Международния валутен фонд - човекът, предопределен да преведе света през този хаос? Доминик Строс-Кан е в килия в затвора на остров Райкърс в Ню Йорк в очакване на следващото съдебно заседание по обвинения в сексуално посегателство и опит за изнасилване на камериерка в хотел.
Процесът срещу Строс-Кан ще сложи край на неговата кариера и ще промени картината на надпреварата за президент на Франция, в която той бе водещият кандидат за предстоящите догодина избори. Напълно възможно е делото да реши съдбата на единната европейска валута. Няма гаранция, че следващият шеф на МВФ ще подкрепя еврото със същата решимост като Строс-Кан. Най-важната последица от скандала обаче ще бъде ефектът му върху самия МВФ. Стана болезнено очевидно, че даването на най-високия пост в тази международна организация на френски, германски или дори на британски политик, който, не щеш ли, не заема за известно време никакъв пост, вече не е достатъчно добро решение. МВФ играе най-важната роля в световната икономика точно в този момент. През идното десетилетие ще станем свидетели на многобройни кризи със суверенни дългове, които ще се дължат на прахосничеството през миналото десетилетие. Възможно е да станем свидетели и на появата на нова международна валутна система. МВФ е единствената организация, която може да предложи лидерство и на двата фронта, а това ще изисква някой с различни квалификации и амбиции. По тази причина МВФ трябва да подбере вътрешни кандидати и да подготви ново поколение лидери измежду своите собствени редици.

Справедлив процес
Доминик Строс-Кан, разбира се, остава невинен до доказване на противното. Той отрича всички обвинения и неговият адвокат казва, че клиентът му ще пледира невинен. Строс-Кан има право на справедлив процес и още може да излезе от скандала като свободен човек. Изглежда малко вероятно обаче той да остане на своя пост след края на процеса, дори ако бъде оправдан. Истината е, че МВФ ще се нуждае от нов управляващ директор. Джон Липски, който замества Строс-Кан, трябва да напусне своя пост на втори човек в йерархията на организацията в края на август.
Традицията повелява, че европеец бива избиран за управляващ директор на МВФ. По-често постът е поверяван на французин. Обикновено това са бивши банкери, министри на финансите или политици. В тези среди изобщо няма да има недостиг на кандидати. Френският финансов министър Кристин Лагард вече бе свързана с поста. Същото се отнася и за Аксел Вебер, бившия шеф на Bundesbank. Предишният британски премиер, лейбъристът Гордън Браун, с удоволствие би се кандидатирал за шеф на МВФ, макар че изглежда малко вероятно той да си осигури подкрепата на сегашното правителство на консерваторите и либералните демократи.

Възможни наследници
Няма съмнение, че ще четем за сравнителните достойнства на испанските централни банкери и шведските финансови министри щом кампаниите на кандидатите започнат. Много от тях със сигурност ще са много добри. Лагард е умна и опитна и впечатли много хора със своите умения, докато помагаше за изготвянето на спасителните пакети за еврото. Вебер доказа своята независимост и почтеност в германската централна банка. МВФ се нуждае сега от лидер от нов тип. Най-високият пост в тази международна организация не бива повече да е утешителна награда за някой, който се е кандидатирал неуспешно за президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Той не бива повече да е и трамплин към френското президентство. Нито пък алтернатива на игрището за голф за премиери, загубили парламентарни избори. Управляващ директор на МВФ трябва да бъде връх в кариерата, а не нещо, което човек добавя в своята автобиография по пътя към по-висока цел.
Няма да има по-важен момент за промяна на лидерската култура в МВФ.
Кризата със суверенните дългове едва сега започва. Гърция, Ирландия и Португалия са само върхът на един много висок айсберг. Далеч по-големи страни ще бъдат изправени пред огромни фискални предизвикателства през следващите 10 години. МВФ ще трябва да предвиди и предотврати изпадането на държави в неплатежоспособност да не се превърне в една по-обща финансова криза.

Долар в упадък
В същото време ролята на долара като световна резервна валута е в упадък в дългосрочен план. С възхода на нововъзникващите пазарни икономики Съединените щати вече не могат да удържат своята позиция в центъра на международната финансова система. В определен момент ще е необходима нова световна резервна валута. Тя може да се основава на кошница от валути или на златото. Или може би на нещо, за което дори още не сме и помислили. Каквато и да бъде следващата световна резервна валута, МВФ ще играе главна роля за нейното внедряване и за стабилизирането на глобалната икономика при опасния преход от една система към друга. За да направи това, МВФ има нужда да бъде оставен да подготви свои лидери измежду собствените си редици. Централните банки не са управлявани от бивши политици или финансови министри, спуснати на поста с парашут. Нито пък големите компании. Те са оглавявани от мъже и, от време на време, от жени, които са направили кариера именно в тях. Докато получат най-високия пост, тези лидери се запознават с проблемите и знаят как искат да се заемат с решаването им. МВФ вече има голям брой талантливи "свои хора". Дали управляващият директор ще е от Европа е без значение. Онова, което е важно, е дали той или тя притежава знанията, експертните умения и визията, необходими за тази работа. Напълно възможно е Доминик Строс-Кан да напусне поста позорно. Ако неговият крах може да докаже, че МВФ се нуждае от различен тип лидер, Строс-Кан ще е направил на своите колеги във Вашингтон неочаквана услуга.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039