EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сигнали за края на кризата в Еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сигнали за края на кризата в Еврозоната

mail15:20 | 12.07.2010прегледи 1435 коментарикоментари 0


Макар да е прекалено рано да се говори за край на кризата в Еврозоната, вече  започват да се появяват сигнали за това. Основната теза в анализ на агенция Reuters е, че Европа ще обърне посоката в борбата си за възстановяване от финансовата криза. Френският министър на икономиката Кристин Лагард заяви миналата седмица: "Ние сме в средата на началото на края."
Доказателствата идват отчасти от финансовите пазари, които са по-спокойни, отчасти от реалната икономика, и отчасти от политиката, която най-сетне отговори на притесненията на някои инвеститори. Все още има много рискове - липса на вяра в планираните стрес-тестове на европейските банки; нисък или никакъв икономически растеж; лоши прогнози от агенции за понижаване на кредитния рейтинг на държавните дългове; евентуално неизпълнение или преструктуриране на дълга от страна на Гърция; слабости в управлението на Еврозоната и политически резистентност към болезнени реформи.
Но за баланс, започва да се прокрадва оптимизъм.
"Цифрите, с които разполагаме не потвърждават  този песимизъм" каза миналата седмица Жан-Клод Трише президент на ЕЦБ. По този начин той отхвърли предсказанията на анализатори за стагнация или дори двойно дъно на рецесията в региона.
Има няколко основни пункта, които може да доведат до обрат в положителна посока за Еврозоната.
Ключов момент в световната финансова криза от 2007-2009 дойде, когато властите на САЩ проведоха стрес тестове за устойчивост на банките.Успехът не бе незабавен. В началото имаше съмнения, че на тестовете не са били достатъчно сигурни, или че банкерите са успели да нагласят нужният им размер на наличния капитал. Но в крайна сметка тестове удовлетвориха инвеститорите, че американските банки са безопасни и че правителството няма да позволи друг основен финансов колапс, както се случи с Lehman Brothers.
Европа все още не е на това положение. Но регулаторите в ЕС вече се съгласиха да провеждат индивидуални стрес-тестове на 91 големи банки, представляващи 65% от счетоводния баланс на региона. Това ще става по договорени критерии, включително и суверенен риск, а резултатите ще бъдат обявени на 23 юли.
Критиците побързаха да се надсмеят над критериите, които са резултат от трудно постигнат компромис. За разлика от САЩ, европейците едва ли ще имат време да организират рекапитализация на банки, които са уязвими, преди резултатите да бъдат публикувани. Но има един силен политически ангажимент на правителствата да направят това, където е необходимо. Освен това има възможност да се заимстват средства от новосъздадения в Еврозоната финансова инструмент, чиято първоначална цел е да отпускат заеми на държави, недостъпни на кредитните пазари.

Наличието на 440 млрд. евро в Европейския финансов инструмент за стабилност, гарантиран от страните в зоната, трябва да успокои инвеститорите, че никоя банка няма да бъде оставена на произвола на съдбата. Макар че използването на тези средства изисква единодушно политическо решение.
Освен това правителствата в Европа въвеждат различни мерки за намаляване на публичния дефицит, както и различни структурни реформи за справяне с дългосрочни проблеми.
Въпреки многото тревоги и несигурност засега изглежда, че най-лошото от кризата в Еврозаната е приключило.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg