EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Пазят ли се личните данни на пътниците?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Пазят ли се личните данни на пътниците?

mail18:06 | 26.03.2024прегледи 414 коментарикоментари 0


Федералните власти в САЩ обявиха през тази седмица, че започват проверка как авиокомпаниите гарантират сигурността на личните данни на пътниците. Една от целите им е да установят дали авиопревозвачите не продават тези данни на други организации, предаде Асошиейтед прес.

Американското министерство на транспорта съобщи, че неговата проверка "ще се фокусира" върху 10-те най-големи авиокомпании в САЩ.

Ще бъде проучено как те събират, съхраняват и използват информацията за своите клиенти. 

"Клиентите на авиокомпаниите трябва да са сигурни, че личните им данни не се споделят неправомерно с други организации или че служители не злоупотребяват с тях", заяви американският министър на транспорта Пийт Бутиджидж.

Министерство на транспорта на САЩ посочи, че е изпратило писма до авиопревозвачите "Юнайтед еърлайнс" (United Airlines), "Делта еърлайнс" (Delta Air Lines), "Американ еърлайнс" (American Airlines), "Саутуест еърлайнс" (Southwest Airlines) "Аляска еърлайнс" (Alaska Airlines), "ДжетБлу" (JetBlue), "Спирит еърлайнс" (Spirit airlines), "Фронтиър еърлайнс" (Frontier Airlines), Хавайските авиолинии (Hawaiian Airlines) и "Алиджънт" (Allegiant).

От авиокомпаниите се изисква да обяснят какви процедури прилагат при събирането и използването на информация за пътниците, които летят с тях. Те трябва да акцентират върху практиките на "печалба от личните данни на пътниците и на таргетирани (насочени към определени групи потребители - бел. ред.) рекламни послания".

Авиопревозвачите трябва да уточнят и как предотвратяват "изтичането на данни от информационните си системи". Те трябва да посочат също дали са получавали оплаквания от свои служители или подизпълнители за случаи на неправилно използване на лична информация.

Американското транспортно министерство съобщи, че "нито отправя обвинения към някоя авиокомпания, нито се позовава на конкретни събития, които може да са станали причина за действията му". 

Говорител на ведомството обяви, че се касае за "проактивна" мярка, чиято цел е да му помогне да определи какво е нужно, за да защити личните данни на тези, които ползват услугите на авиокомпаниите. 

От своя страна браншовата организация на авиационния сектор в страната "Еърлайнс фор Америка" (Airlines for America) обяви, че "авиокомпаниите в САЩ приемат много сериозно защитата на личните данни на своите клиенти".

"Заради това авиокомпаниите са приели ясни правила и са въвели сигурни практики за защита на личните данни на своите клиенти. Те включват и (наличието на цифрова - бел. ред.) инфраструктура за киберсигурност", посочи говорителка на "Еърлайнс фор Америка"./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg