EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Санирането – комбинация между грант и кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Санирането – комбинация между грант и кредити

mail17:40 | 11.05.2011прегледи 1009 коментарикоментари 0


По оперативна програма "Регионално развитие" се предвижда да бъдат отделени 63 млн. лева за саниране на жилищни сгради, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева на конференцията за инвестиции и пазара на недвижими имоти BalREc. По схемата по оперативната програма 50% от стойността на санирането на жилището е грант, а останалата сума е за сметка на собствениците.
Хората няма да са задължени да се възползват от услугите на компании специалисти в тази сфера - проджект-мениджърите, с които министерството ще работи. Идеята е тази година чрез обществена поръчка да се изберат не по-малко от шест проджект-мениджъри, които да имат представители - поне по един човек, в 36 града, допустими за финансиране по програмата. Тези частни компании ще консултират
хората при свикването на общо събрание, при авансово набиране на 500 лева на апартамент за енергиен одит на сграда в специална сметка. След като има такава готовност, звеното по програмата в министерство, ще отпусне авансово средства за енергийния одит. Друга стъпка е техническото обследване на сградата и възлагане на изработването на техническия проект. Докато се правят всички одити, проджект-мениджърът ще подпомага на хората да осигурят собственото съфинансиране от 50 процента от стойността на санирането. Едва след като средствата са събрани,  започват строителните работи по санирането на сградата. Компаниите ще получат средствата си за услугата, ако проектът за саниране бъде доведен до успешен край и сумата ще е процент от реализирания проект.  Процентът е въпрос на обществената поръчка, каза Захариева. Предвижда се сумата за саниране по програмата да бъде разделена на две - 50 млн. лева ще са за безвъзмездно финансиране на процеса, а 13 млн. лева - за осигуряване на нисколихвено кредитиране и евентуално за гаранционен фонд, с който да се провокира интереса на банките при предоставяне на кредити за саниране. Все още се обсъжда какви ще са видовете кредити - колективни или индивидуални. Засега идеята е кредитополучател да е сдружението на собствениците, които да участват солидарно при формирането на гаранционната част от заема.
Според сегашното законодателство е необходимо съгласие на 67% от жителите на многофамилни сгради за обновяване на сградите.
„Уморихме се от размятане на идеи на парче. Санирането на старите сгради трябва да стане с ясна стратегия и предварително подготвен и обезпечен финансов план”-коментира депутатът Николай Пехливанов, който направи множеството предложения за промени в Закона за етажната собственост.- „ Днес МРРБ обяви, че има 13 млн. лв., с които предлага да гарантира заемите на хората. Срещнал съм се със стотици домоуправители и съм категоричен, че хората няма да теглят заем, ако той не е гарантиран от държавата изцяло и не е нисколихвен наистина. По мои изчисления тези 13 млн. ще стигнат само за 20% от всички. А останалото? Банките ще искат обезпечения – т.е. ипотеки. А хората категорично отказват това. Друга хвърлена идея е всеки собственик да внесе 500 лв. гаранция още преди да стартира процеса по обследване. От тях се иска да платят, за да засвидетелстват отговорност, да платят проектирането, но кой ще им върне парите, ако проектът не бъде одобрен и не получи финансиране? Питам кой и как засвидетелства отговорност от задължените по закон институции? И откъде социално слабите ще вземат тези 500 лв., да не говорим за повече. При икономическото положение днес дори хората със средни доходи ще се въздържат да загробят 500 лева, само защото институциите работят на парче. Трябва да е ясно за всички – жилищната политика е изключително важна, тя включва и социални политики, и дори проблеми на националната сигурност. Жилищната политика засяга дома на хората. Не може с лека ръка да се подхвърлят идея след идея, срокът на отваряне на програмата да се променя ежеседмично. Трябва да има ясна цялостна стратегия, придружена от модел за финансиране на всички социални групи. Иначе просто си говорим, докато сградите се рушат. И хората с право са скептични, не вярват на политиците и протестират срещу недомислията.”

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg