EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румънците, теглили заеми, виновни за кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румънците, теглили заеми, виновни за кризата

mail16:00 | 24.11.2010прегледи 558 коментарикоментари 0


Румънците, които са взели заеми, са истинските виновници за факта, че частният външен дълг на страната е нараснал шест пъти от 2000 г. и 2010 г., достигайки на 30 септември 22,7 милиарда евро, заяви управителят на Националната банка на Румъния Мугур Исъреску, цитиран от информационния сайт Зиаре.
Той подчерта, че банките са само посредник в този процес, тъй като те предлагат заеми на физическите лица и компаниите в Румъния.
"Само от населението 4,5 милиона души са взели кредити, тоест 50 процента от активното население на Румъния", заяви Исъреску, който участва в Румънския бизнес форум днес.
Ако се извади броят на живеещите в селата, които нямат много възможности за договаряне на заем, това означава, че 90 процента от румънците, които са имали възможност да вземат кредит, са го направили, каза още управителят на централната банка. Той уточни, че броят само на потребителските кредити за този период е 6 милиона.
"На въпроса кой е довел до задлъжняването на Румъния, трябва да се има предвид и това. Банките са насърчили населението, но те са само посредници. Не те са вземали заеми, за да доведат до задлъжняването на Румъния, а румънците.
Включително тези, които са купували хладилници, перални и други", каза още Исъреску.
Според последни данни общият външен дълг на страната е достигнал 90 милиарда евро, от които 17 милиарда евро в краткосрочен план, а останалата част - в средносрочен и дългосрочен план, което представлява около 60 процента от брутния вътрешен продукт.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg