EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния пред санкция заради потребителски кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния пред санкция заради потребителски кредити

mail16:04 | 01.11.2010прегледи 563 коментарикоментари 0


Румъния е заплашена от процедура за нарушение, ако не промени правителственото постановление за потребителските кредити. Това заяви днес Ищван Шекели - директор, който отговаря за Румъния в Европейската комисия, при представянето на заключенията от шестата мисия за оценка на сключеното миналата година споразумение между Румъния и МВФ, ЕС, Световната банка и други финансови институции за заем на стойност 20 милиарда евро, предаде Аджерпрес.
Нормативният акт, който регламентира договорите за кредит за потребителите, наложи на кредитните институции да съобразят лихвите с колебанията на референтните лихвени индекси, съответно ROBOR, EURIBOR, LIBOR или спрямо основния лихвен процент на Румънската централна банка с цел да се гарантира прозрачност на процеса на промяна на лихвените проценти, без обаче да бъде предвидено намаляване на лихвите по вече сключените кредити.
Брюксел е изпратил вече писмо до румънското правителство, в което обръща внимание на факта, че в сегашния си вид правителственото постановление, което е пред окончателното си гласуване в Камарата на депутатите, не отговаря на европейския регламент.
Ищван Шекели и ръководителят на делегацията на Международния валутен фонд Джефри Франкс подчертаха на пресконференцията, че защитата на потребителите е много важна, но допълниха, че само надзорниците на финансовия пазар могат да взимат решения за дейностите по кредитиране, като в случая това е националната банка, а не Агенцията за защита на потребителите. Коректното прилагане на постановлението за потребителските кредити бе посочено като условие за отпускането на следващия транш по заема.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg