EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

900 млн. евро за Румъния при определени условия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

900 млн. евро за Румъния при определени условия

mail13:14 | 01.11.2010прегледи 511 коментарикоментари 0


Веднага щом правителството на Румъния изпълни известен брой условия Международният валутен фонд (МВФ) ще изплати шестия транш от помощта си за страната. Това обяви днес ръководителят на мисията на Фонда в Букурещ Джефри Франкс, цитиран от Франс прес и Аджерпрес.
Делегация на МВФ бе в Букурещ от 20 октомври, за да направи оценка на прилагането на стендбай споразумението, сключено миналата година между международната финансова институция и румънските власти. Румъния получи заем в размер на 20 милиарда евро от МВФ, Европейския съюз, Световната банка и други международни институции през пролетта на 2009 година.
По думите на Джефри Франкс е постигнато споразумение на ниво експерти, като е определена и политиката, която Румъния трябва да бъде следва занапред. След като известният брой условия, за които се договорихме, бъдат приложени, ще поискаме в средата на януари одобряването на транша на стойност около 900 милиона евро, каза Джефри Франкс.
Президентът Траян Бъсеку покани снощи представителите на МВФ на допълнителна среща, след като в румънските медии се появиха информации за блокиране на преговорите и дори за прекратяване на споразумението. На срещата са присъствали още премиерът Емил Бок, министърът на труда Йоан Ботиш и министърът на финансите Георге Яломицяну. Срещата е продължила близо три часа.
Президентът Бъсеску държеше да опровергае слуховете за разрив в отношенията с МВФ, които се появиха след като ръководителят на делегацията на Фонда обвърза отпускането на следващия транш по заема с промяна в правителственото постановление за потребителските кредити. След срещата Бъсеску заяви, че "благодарение на креативността на правителството, са намерени други решения", които да задържат бюджетния дефицит на стойност 4,4 процента от Брутния вътрешен продукт (БВП) през 2011 г.
Румънските медии отбелязват, че Бъсеску не е навлязъл в подробности около това какво е било обсъдено с представителите на МВФ, но цитират думите му: "Журналистите чакат да видят дали прекратяваме споразумението с МВФ. Това е смешно". Бъсеску посочи още, че Румъния може да подпише писмото за намерение с Фонда веднага.
Освен за постановлението за потребителските кредити, представителите на МВФ изразиха резерви по серия мерки, планирани от правителството, като намаляването на плоския данък и на социалните осигуровки, и увеличаването на минималната работна заплата на 700 леи (164 евро). От Фонда настояват също държавата да изчисти по-бързо просрочените си задължения.
Ръководителят на делегацията на МВФ Джефри Франкс настоя миналата седмица правителственото постановление за потребителските кредити да се прилага само за новите договори, а не и за вече сключените. Според Франкс в сегашната си форма постановлението ще генерира милиони евро загуби за румънската банкова система.
Спорното постановление в момента е блокирано в комисията по бюджет и финанси в Камарата на депутатите, след като бе прието от Сената в началото на септември. Приемането му е затруднено от големия брой допълнения, внесени от народните представители, основно от опозицията. Управляващите обвиняват социалдемократите от опозицията, че защитават интереса на банките с внесените от тях промени.
Постановлението бе изготвено със съдействието на Асоциацията за защита на потребителите, която заложи в него промяна на начина на изчисление на лихвите. Изчислява се, че новите правила засягат около 4,5 милиона румънци.
Банкерите обаче предупреждават клиентите, които се надяват на по-ниски вноски след приемането на постановлението, че в дългосрочен план фактически ще платят повече, пише днес в. "Гъндул". Причината за поскъпването, според банкерите, е фактът, че правителственото постановление предвижда лихвите и комисионните на банките да не бъдат увеличавани. Тъй като лихвите по кредитите в евро в момента се изчисляват спрямо минимално ниво на референтния лихвен индекс Euribor от малко над
един процент, всяко нарастване на този индекс ще води до увеличаване на лихвите, предупреждават банкерите, цитирани от "Гъндул". Тъй като съживяването на европейската икономика ще доведе до нарастване на този показател, като резултат от мерките на Европейската централна банка за спиране на нарастването на инфлацията в еврозоната, Euribor от три процента например ще доведе до лихва от девет на сто, обясняват банкери, цитирани от вестника.
От друга страна, в унисон с исканията на МВФ, Националният съвет на частните малки и средни предприятия в Румъния настоява държавата да бъде задължена да изплаща стойността на договорите за обществени поръчки в срок от максимум 30 календарни дни след приемането на извършената дейност. Предприемачите настояват и за срок от максимум 30 календарни дни за връщането на ДДС.
"Чрез намаляването на сроковете за плащане, през 2011 г. ще бъдат спасени от фалит 20 000 малки и средни предприятия и 40 000 работни места, което би донесло на бюджета минимум 800 милиона леи приходи", посочват от Съвета. Предприемачите обръщат внимание, че забавените плащания между фирмите са достигнали тревожни равнища и само в строителния сектор те надхвърлят сумата от 1,2 милиарда евро, като има забавени плащания с над 12 месеца. Тези задължения създават големи проблеми на фирмите, които за да не фалират сключват нови заеми с банките, където
лихвите не са никак изгодни за малките и средните предприятия", посочва пред в. "Куриерул национал" председателят на Съвета Овидиу Николеску.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039