EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния иска втория транш от МВФ за бюджета си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния иска втория транш от МВФ за бюджета си

mail14:36 | 06.08.2009прегледи 456 коментарикоментари 0


447538_55557072_lРумънският президент Траян Бъсеску ще се срещне днес на обяд с делегацията на Международния валутен фонд, която е на посещение в Румъния, за да направи първа оценка на прилагането на стендбай споразумението, което Румъния подписа с фонда, предаде Аджерпрес.
Делегацията, ръководена от Джефри Франкс, пристигна на 29 юли и ще остане до 10 август.
Бъсеску заяви, че на срещата си с представителите на МВФ ще обсъди възможността вторият транш от заема за Румъния да бъде насочен към държавния бюджет, а не към Националната банка.
Той посочи, че ако сумата отиде в бюджета, ще бъде използвана не само за заплати и пенсии, но и за инвестиции.
Бъсеску заяви също, че според оценките за третото тримесечие на годината страната се насочва към бюджетен дефицит от 8 - 8,5 процента. Прогнозираната стойност на бюджетния дефицит при подписването с споразумението с МВФ беше 4,6 процента.
През март Румъния сключи стендбай споразумение с МВФ за период от две години на стойност 12,95 милиарда евро. Заемът от МВФ е част многостранен финансов пакет на стойност близо 20 милиарда евро, от които пет милиарда евро ще бъдат отпуснати от ЕК, един милиард - от Световната банка, и един милиард - от Европейската банка за възстановяване и развитие.
Първият транш от пет милиарда евро от МВФ беше получен през май, а вторият транш от около 1,9 милиарда евро се очаква към средата на септември.
В условията на споразумението румънското правителство се ангажира тази година бюджетният дефицит да не надвишава 4,6 процента от Брутния вътрешен продукт.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg