EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния води по необслужени кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния води по необслужени кредити

mail10:02 | 21.10.2010прегледи 687 коментарикоментари 0


Румъния е сред държавите в Централна и Югоизточна Европа, където е регистриран най-голям дял на необслужвани кредити, а положението продължава да се влошава, пише днес вестник "Адевърул".
В Румъния 17,5 на сто от кредитите не са били обслужвани повече от 90 дни, като единствено в Латвия и Литва делът на необслужваните кредити е по-висок.
В парично изражение несъбраните средства от необслужените навреме кредити в Румъния са в размер от 3,37 милиарда евро в края на месец август, което е с 84 на сто повече от началото на годината, сочат данните на централната банка.
Необслужените кредити във валута са се удвоили от началото на 2010 година, най-вече заради обезценяването на местната валута, отбелязва изданието.
Вестник "Журналул национал" пише по темата, че размерът на необслужваните кредити е нараснал и заради намаляването с 25 на сто тази година на заплатите на заетите в държавния сектор, както и заради съкращенията на работни места вследствие на кризата.
Изданието посочва, че един на десет румънци вече не може да плаща вноските по заема си, което означава, че автоматически влиза в процедура на принудително изземане на имуществото му.
Все повече недвижими имущества се отнемат от банките, които вече желаят по-бързо да продават, което означава, че скоро може да се обявят за продажба апартаменти на цени в размер от 10-20 на сто от стойността на жилището през 2008 година, казва адвокат Георге Пиперя.

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159