EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Регистър "ИмотиГард" активен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Регистър "ИмотиГард" активен

mail15:10 | 30.01.2012прегледи 1291 коментарикоментари 1


Ако не искаме да продаваме имота си, това вече ще можем да декларираме в специален регистър "ИмотиГард". Това съобщи на пресконференция Ангел Ангелов, учредител и председател на Българската асоциация на ощетените собственици на недвижими имоти. С този регистър от асоциацията се надяват да намалят имотните измами, информира БТА. Регистърът не ни дава обаче правна защита, а по думите на Ангелов показва, че имаме отношение към имота ни. В регистъра ще може да се вписват имоти по административните им адреси, по номер на поземления имот, кадастралния номер, номера на землището, името на местността, в която се намира недвижимата собственост, която не желаем да продаваме.

Регистърът работи от 1 януари и е безплатен. От 15 февруари вписването на имота ще може да става чрез електронен подпис, чрез потвърждение с SMS, а сега това може стане на място. До момента в регистъра има вписани около 25 имота. По данни на сайтове за продажби на недвижими имоти миналата година има ръст на принудителните продажби със 70 на сто. През 2010 г. общият брой на на обявените публични продажби е бил 16 000, докато през 2011 г - 27 000. През 2011 г. са били продадени 6000 имота принудително, а вземанията са за 700 млн.лева. До 25 на сто от стойността на имота е загуба за всеки длъжник. В този пазар могат да участват само хора с пари в брой или с възможност да обезпечат кредит с друго имущество, а не това, което е предмет на публичната продажба. Това означава, че на този пазар участват около 30 на сто от потенциалните купувачи. По тази причина от бранша предлагат да има осъвременяване на Гражданския процесуален кодекс, което да позволи на банковата система и небанковите институции безпроблемно да кредитират този вид сделки. Това ще даде възможност на повече участници да се включат в този пазар, което ще повиши продажните цени на принудително продаваните имоти. От това ще спечели и банковата система, която има затруднения с реализирането на проблемните кредити и ще има влияние върху цената на кредитния ресурс.

Представителите на различните сайтове и агенции не бяха единодушни какво ще се случи с цената на имотите занапред. Според оптимистичните прогнози до четири - шест години има възможност цените от сегашните около 1070 евро на квадратен метър за имот в центъра на София да достигнат към 1811 евро за квадратен метър. Според ръководството на Националното сдружение "Недвижими имоти" в близките години стойността на имотите се очаква да се повиши, но не и цените.
 


 
Коментари
 
Людмила Пешева - 04-06-2012 г. 14:17:02

Кога ще има метро по бул "Владимир Вазов" коя година ще започне и завърши.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg