EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разлики между пенсиите на мъжете и жените

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разлики между пенсиите на мъжете и жените

mail07:15 | 04.06.2013прегледи 957 коментарикоментари 0


Европейската комисия публикува ново експертно проучване за разликата между пенсиите на мъжете и жените в Европа — първо проучване от този род. Проучването сочи, че по-ниските равнища на заетост сред жените оказват въздействие върху техните пенсии: жените получават пенсии, които са средно с 39 % по-ниски от тези на мъжете. Разликите са в резултат на три тенденции на пазара на труда: 1) за жените е по-малко вероятно да работят от мъжете; 2) те работят по-малко часове и/или години и 3) средно те получават по-ниски заплати. Пенсионните системи не са просто неутрални отражения на минали тенденции на пазара на труда: пенсиите могат да намалят, възпроизведат или дори да засилят неравенството между половете на пазара на труда и в разделението между жените и мъжете на отговорностите, свързани с грижите за децата.

Нов показател за равенството между половете „разликата в пенсиите на жените и мъжете“ помага да се оценят мащабите на неравенството между половете в течение на живота на хората. Ситуацията в отделните части на ЕС се различава чувствително (вж. приложението). Големи разлики между пенсиите на жените и мъжете се откриват в много държави членки: в 17 от тях разликите между пенсиите са по-големи или равни на 30 %. Две от най-големите разлики между пенсиите на жените и мъжете се наблюдават в Люксембург (47 %) и Германия (44 %). Най-малка е разликата в Естония (4 %), следвана от тази в Словакия (8 %).
Установено е, че бракът и майчинството увеличават разликата между пенсиите на жените и мъжете. Разликите са по-малки за неомъжените жени, но въпреки това остават големи (17 %). Данните също така показват ясна „санкция за майчинство“: раждането на деца води до по-неблагоприятни условия за пенсиониране за жените в почти всички държави членки. В повечето случаи „санкцията за деца“ нараства заедно с броя на децата.

zoom_sss

Източник: ЕК
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg