EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разликата между концесията & ПЧП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разликата между концесията & ПЧП

mail10:00 | 16.03.2015прегледи 1111 коментарикоментари 0


„България разполага с огромен потенциал за развитие на публично-частното партньорство, което зад граница съществува като успешен модел за сътрудничество между бизнеса и държавата повече от век.” Това каза Добрин Иванов, Изпълнителен директор на Клъстер за развитие на публично-частното партньорство в България и изпълнителен директор на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).
„За разлика от концесията, ПЧП предлага по-облекчени процедури, поделени отговорност и риск за сметка на по-добро качество и по-ниска за държавата и обществото цена”, коментира Иванов при представяне на проекта „Клъстер за развитие на ПЧП в България – ефективност на решенията”. „Освен при реализирането на инфраструктурни проекти, които традиционно и най-често са обект на ПЧП, този инструмент може да се използва и в здравеопазването, образованието, опазването на околната среда, предоставянето на социални услуги и множество други обществени дейности”, подчерта още той.
Практиката по света доказва, че ПЧП е един от възможните инструменти за насърчаване на инвестициите в дадена страна и осигуряване на рaстеж на икономиката.
През март 2014 г. Клъстер за развитие на публично-частното партньорство в България подписа договор с Министерство на икономиката за изпълнение на проект „Клъстер за развитие на публично-частното партньорство в България – ефективност на решенията”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013"
Една от основните цели на Клъстера е да допринесе за повишаване информираността за ПЧП в страната както сред бизнеса, така и сред публичните партньори на национално и местно равнище. Клъстерът ще разпространява информация за различни практики и новости, нормативни нововъведения, свързани с ПЧП у нас и по света, добри и лоши примери, концепции, идеи и предложения в тази посока. През 2015 г. ще бъдат проведени поредица от обучителни семинари и информационни дни, чрез които ще се повиши информираността на заитересованите страни относно ползите от осъществяване на този вид партньорства. В процес на реализация са и маркетингови проучвания за установяване потребностите на бизнеса и общините от развитие, осъществяване и участие в ПЧП. Ще бъде разработена и информационна платформа, която ще събира и обобщава информация за случващото се в областта на ПЧП на територията на всички общини в страната.

 


Тагове: ПЧП, клъстър
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165