EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Пчеломания" започна в Добрич

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Пчеломания" започна в Добрич

mail12:00 | 22.03.2013прегледи 564 коментарикоментари 0


Десетото издание на специализираното изложение "Пчеломания" събира до 23 март в Добрич производители и търговци от България, Гърция, Италия, Чехия, Великобритания, Полша, Турция.
Повече от 50 фирми предлагат мед, прополис и други пчелни продукти, пчеларски инвентар, ветеринарномедицински препарати. Изложението представя иновациите в пчеларския сектор и ще съдейства за активизиране на контактите между производителите на пчеларско оборудване и на мед, заяви при откриването Звезделина Иванова - изпълнителен директор на "Добрички панаир" АД, който организира форума. Пчеларите могат да избират термокошери от ново поколение, центрофуги за мед, преси за восъчни основи, сушилни за пчелен прашец и други апарати и машини. В рамките на панаира се предлагат и нови сортове овошки, посадъчен материал и цветя. В съпътстващата програма е подредена изложба на детски рисунки под наслов "Медът - сладкото злато на Добруджа", за която са се състезавали 250 творби. В дните на изложението експерти ще запознаят производителите на мед с европейските изисквания за качество в бранша. Призът на изложението "Пчелар на годината" печели Иван Пеев, който е добил 8 тона мед от 150 кошера в землището на Шабла, обявиха организаторите.

Пчеларите в Добричкия регион, който е сред най-големите производители в страната на мед, очакват благодатна стопанска година след меката зима, заяви областният координатор на националната браншова организация "Български пчеларски съюз" Стойчо Стойчев пред журналисти. Пчелите презимуваха при спад на заболеваемостта и ако не се случи лятото да е дъждовно, точно когато цъфти медоносната растителност, ще приберем добра реколта, коментира областният координатор на браншовия съюз. По думите му в региона добиват мед повече от 2000 пчелари, сред които има много млади фермери. Само регистрираните като земеделски производители 560 пчелари отглеждат 42 000 пчелни семейства. Вероятно изкупната цена на меда и през новата стопанска година ще се запази между 3,80-4,20 лева за килограм, добави Стойчев. В отговор на репортерски въпрос браншовикът посочи, че най-хубавият мед - независимо дали е добит от кориандър, рапица, акация или слънчоглед, е чистият, без подобрители, подсладители и антибиотици. Според проучвания на браншовата организация българинът вече консумира средно по 400-450 грама мед на година - двойно повече отпреди четири-пет години. 


Тагове: Добрич,
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg