EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Професор: Лунен пейзаж след шистовия газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Професор: Лунен пейзаж след шистовия газ

mail14:30 | 16.05.2013прегледи 1047 коментарикоментари 0


България трябва да се възползва от участие и в двата алтернативни проекта - "Южен поток" и "Набуко Запад", защото те ще доведат до диверсификация на доставките на газ за страната и  до икономически ползи от транзитни такси. В никакъв случай обаче не бива да се допуска проучване и добив на шистов газ на територията на страната, защото това ще унищожи природата и здравето на българите. Тази позиция изрази на пресконференция в БТА проф. Нина Дюлгерова - преподавател във Варненския свободен университет.
Шистовият газ е икономически инструмент на САЩ за противодействие срещу външната им енергийна зависимост, но териториите им, където се добива шистов газ, са превърнати в лунен пейзаж, заяви Дюлгерова. По думите й България не може да си позволи подобно нещо, особено в Дунавската равнина, където има подпочвени води, а геоложките проучвания, направени преди години, са показали наличие на много малък процент шистов газ, и то на голяма дълбочина. Дюлгерова предупреди, че в Румъния, много близо до Дунав и до българската територия, са дадени разрешения за проучвания за шистов газ, което нарушава  европейското законодателство и едно от основните изисквания в него - такива проучвания да не се правят в близост до водни басейни.

Според Дюлгерова през следващите седмици трябва да се състави ново правителство, за да може то да убеди акционерите в "Набуко Запад", че сме надежден партньор и проектът да бъде придвижен напред. Участието на България както в "Набуко Запад", така и в "Южен поток", е начин в икономиката да се влеят свежи пари, смята Дюлгерова. Според нея възможностите за добив на газ от българския черноморския шелф преминават през сложни  междудържавни отношения, защото всички страни, граничещи с Черно море, имат интереси от добива на нефт и газ в акваториите си.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097