EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проучване:Българите оценяват правителствата си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проучване:Българите оценяват правителствата си

mail13:00 | 06.08.2014прегледи 894 коментарикоментари 0


Оценките за развитието на страната при управлението на правителствата след 1997 г. търпят промяна. Това показва проучване Обществено мнение и социални нагласи в България през юли 2014г., осъществено от институт „Отворено общество, извършено 16 юни-6 юли т.г.
През юли 2014 г. делът на положителните оценки за управлението на Бойко Борисов леко се увеличава спрямо юли 2013 г. и достига ниво от 32%. В същото време, тендецията към спад на положителните оценки за развититето на страната по време на управлението на Сергей Станишев от юли 2013 година продължава, достигайки нива от 17 % положителни оценки, което е спад от 8% за последната година. Възможно е това да е своеобразен „ефект на скачените съдове“, в резултат от дълго продължилите протести с искания за оставка на правителство на Пламен Орешарски, което управлява с мандата на БСП. Към момента на провеждане на настоящето изследване, на практика се наблюдават идентични оценки за управлението на кабинетите „Станишев“ и „Орешарски“. В сравнение с данните за юли 2013 г., това означава, че по отношение на правителството на Пламен Орешарски се наблюдава спад на на позитивната оценка с 5%, и същевременно ръст на негативната оценка с 20%. Т.е. значителна част от отговорите „не мога да преценя“ през 2013 г., са се трансформирали в негативна оценка година по-късно.
Делът на хората, които отговарят, че България се развива „към по-лошо“ по време на
правителството на Орешарски е най-висок в София (74%) и областните градове (73%) и най-нисък в селата (55%), като се наблюдава известна правопропорцинална зависимост спрямо типа на населеното място и нивото на негативните оценки за развитието на страната. Добре изразена зависимост се наблюдава и по отношение на възрастта на анкетираните лица. Във възрастовите групи от 18 до 60 г. делът на негативните оценки е 68-70%, докато във възрастовата група над 60 г. той е 59%.
В оценките за развитието на страната по времето на правителството на Иван Костов се забелязва прекъсване на тенденцията към спад на положителните оценки и се наблюдава ръст от 5% спрямо юли 2013 година до 18%. Този своеобразен мини „скок“ е аналогичен с промяната на общественото мнение след края на мандата на правителството на Сергей Станишев, регистрирана в началото на 2010 г. За разлика от динамичните промени в обществените оценки за останалите правителства, оценките за развитието на страната при правителството на Симеон Сакскобурготски се запазват традиционно ниски.
Икономическа ситуация в страната през последните 12 месеца
Резултатите от изследването през юли 2014 г. показват, че за последните 12 месеца се наблюдава известен спад на дела на негативните оценка за икономическото положение в страната с 6 %, като делът на анкетираните, които смятат, че икономическата ситуация в страната се е влошила се е понижил от 63% за 2013 г. до 57% за 2014 г. Едва 7% от анкетираните са на мнение, че през последните 12 месеца има подобрение. Продължава тенденцията около 30 % от хората да смятат, че ситуацията нито се е подобрила, нито се е влошила, като дават междинната оценка „не се е променила“. Има отчетлива разлика в оценката на ситуацията според големината на населеното място. Най-голям дял на негативните оценки на ситуацията се наблюдава встолицата и областните градове (62%), в малките градове делът съвпада със средното за страната (57%), а в селата споделящите, че усещат влошаване са 47%. Значителни разлики има и по райони на страната, като най-голям дял от респондентите от Северен-централен регион смятат, че през последната година положението се е влошило (79%), а най-малък дял на негативните оценки има в Централния-южен район (43%), където има и най-голям дял хора, които мислят, че икономическата ситуация малко се е подобрила (7,5%).
Очаквания за икономическата ситуация през следващите 12 месеца
По отношение на очакванията за развитието на икономическата ситуация през следващите 12 месеца се наблюдава намаляване от 6% на дела на песимистите спрямо юли 2013 г. от 37% на 31% към настоящия момент. Този спад на практика представлява завръщане към нивото на песимистичните оценки, утвърдило се в общественото мнение след 2011 г. В рамките на същия времеви период (2011-2014) продължава да се наблюдава тенденция за постепенно намаляване на дела на „оптимистите“. В рамките на настоящето изследване, делът на лицата, които смятат, че
общата икономическа ситуация в страната ще се подобри през следващите 12 месеца е едва 15%. На практика в дългосрочен план се наблюдава ясно изразена обратнопропорционална зависимост между дела на оптимистите и дела на онези, които не очават промяна (който постепенно нараства). Фактически, единственото отклонение от тенденцията през последните години се наблюдава в началото на мандата на кабинета „Орешарски“, когато негативните очаквания рязко се покачват за сметка на спад в очакванията за отсъствие на промяна.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg