EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Проучване: Песимизъм за световната икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проучване: Песимизъм за световната икономика

mail11:40 | 14.01.2022прегледи 749 коментарикоментари 0


Едва една десета от анкетираните членове на Световния икономически форум (СИФ) очакват ускоряване на възстановяването на световната икономика през следващите три години, предаде Ройтерс.

Проучването, проведено сред близо 1000 правителствени и бизнес ръководители и водещи учени показва, че едва един от всеки шестима са оптимистични за световните перспективи.

Климатичните промени са посочени като най-голяма заплаха от анкетираните в годишния доклад за глобалните рискове на Световния икономически форум. Разпадът на социалната кохезия, кризата в осигуряването на жизнените необходимости и влошаването на психичното здраве се определят като рисковете, които са нараснали най-много от началото на ковид пандемията.

"Световните лидери трябва да се съберат и да координират многостранен подход за овладяване на неумолимите глобални предизвикателства и да изградят съпротивителни сили преди следващата криза", посочва Саадиа Захиди, управляваща директорка на СИФ.

Екстремните метеорологични условия се смятат за най-голяма опасност в краткосрочен план, а провалът на климатичните действия - в среден и дългосрочен план (от две до десет години), показва проучването.

Споразумението на климатичната конференция на ООН COP26 през ноември е широко приветствано за това, че подкрепи перспективите за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, макар много от близо 200-те държави, участвали във форума в Глазгоу, да биха желали да бъде поет по-голям ангажимент.

Вече се смята, че климатичните промени допринасят за по-екстремни климатични модели.

"Провал на действията за борба с климатичните промени може да понижи световния брутен вътрешен продукт (БВП) с една шеста, а ангажиментите, поети на COP26, все още са недостатъчни за постигане на целта за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий", посочва Петер Гигер, риск мениджър в застрахователната компания Цюрих иншуърънс (Zurich Insurance - ZURN.S), който е помагал при изготвянето на доклада.

В доклада на СИФ се очертават и четири области на възникващ риск - киберсигурността, безразборният климатичен преход, миграционният натиск и космическата надпревара.

Перспективата за очакваните изстрелвания на 70 000 сателита през следващите десетилетия, в съчетание с космическия туризъм, увеличава рисковете от катастрофи и увеличаване на отломките в космоса на фона на липсата на регулация.

"Кой управлява космоса?", пита Каролина Клинт, ръководител на отдела за управление на рисковете за континентална Европа в застрахователното дружество "Марш" (Marsh), която също е помогнала при съставянето на доклада.

Докладът се публикува всяка година преди годишната среща на СИФ в Давос. Базираната в Женева организация обаче миналия месец отложи януарското събитие за средата на 2022 година заради разпространението на варианта Омикрон.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg