EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

При дефицит под 3 % планираме еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

При дефицит под 3 % планираме еврозоната

mail10:11 | 15.02.2011прегледи 728 коментарикоментари 0


Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков ще участва днес в Брюксел в заседанието на съвета на министрите на финансите на ЕС (ЕКОФИН). Очаква се на срещата да бъде потвърдена оценката на ЕК, че не са необходими по-нататъшни стъпки за България по процедурата за прекомерен бюджетен дефицит за 2009 г., предаде БТА. Според становището на ЕК, изпратено до Съвета на ЕС, България е предприела мерки, които биха осигурили достатъчен напредък за коригиране на прекомерния дефицит в поставените срокове. За да бъде изключена страната ни от процедурата за свръхдефицит, е необходимо да бъдат публикувани статистическите данни за 2011 г., което се очаква към март следващата година, уточни вицепремиерът. Той добави, че очакваното решение на ЕКОФИН означава, че до края на настоящата година не се предвижда България да подава доклади, както и ЕС да прилага допълнително наблюдение над страната по въпросите за дефицита.
Вицепремиерът Дянков ще изложи пред своите колеги от ЕС българските предложения по отношение на Пакта за финансова стабилност, както и стъпките, които предстоят за промяна на конституцията в тази насока. Една от идеите е с промяна на основния закон да бъде предвидено съотношение на размера на дефицита спрямо БВП, като нарушението на това съотношение да представлява нарушаване на конституцията.
Така не само сега, но и в дългосрочен план това става основна политика; това е единственият начин да се покаже стабилност във времето, коментира вицепремиерът. Според него подобен ход би дал силен положителен сигнал към инвеститорите у нас, че държава е с много стабилна финансова политика в ЕС, заедно с Германия и някои скандинавски държави. Дянков отбеляза, че подобно решение за промени е свързано с фиксиран валутен курс. Предвижда се новите норми да бъдат пренебрегвани при форсмажорни обстоятелства като природни бедствия, които не зависят от политиката на дадено правителство и така да бъде осигурена определена гъвкавост.
В отговор на въпрос вицепремиерът заяви, че уеднаквяването на данъците в ЕС не е добра икономическа и финансова политика, затова България ще бъде твърдо против тази идея. Това би препятствало темповете на растеж, коментира вицепремиерът.
По отношение на Европейския механизъм за стабилност, който се предвижда да осигурява подкрепа на страни от еврозоната, изпаднали в затруднение, вицепремиерът посочи, че засега няма разчети колко би била националната вноска за участие във фонда за подпомагане на такива държави. Той отбеляза, че всички държави, които са част от механизма, ще имат принос към фонда.
За нас е важно да бъдем част от това развитие, изразили сме нашата готовност, но формулата за вноски на този етап не е обсъждана, посочи Симеон Дянков.
Можем да тръгнем към еврозоната в момента, когато можем да покажем, че дефицитът за 2011 г. е под три процента - т.е. през второто или третото тримесечие на годината, добави той в отговор на въпрос. Процедурата за дефицита не ни спира по този път, въпросът е кога е най-изгодно за България да предприеме действия за предприсъединителния механизъм към общоевропейската валута, допълни вицепремиерът.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg