EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Преглед на печата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата

mail10:45 | 03.01.2014прегледи 852 коментарикоментари 0


"Прогресивно лицемерие за плоския данък", коментира "Труд". Извървя ли лидерът на БСП Сергей Станишев идейна еволюция от позицията "и заради плоския данък сме социалисти" до позицията "връщаме се към прогресивното подоходно облагане, защото сме социалисти"? Не, разбира се. Защото за една лява партия изобщо няма такава еволюция - преразпределението на доходи, и то в полза на по-бедните слоеве, е предусловие изобщо да си ляв. А че решение за отмяна на плоския данък в този мандат най-вероятно няма да има, личи и от бързата и категорична позиция на коалиционния партньор ДПС. Левицата може да очаква подкрепа единствено от "Атака" и евентуално от откъснати гласове от ГЕРБ, но тя няма да е достатъчна за законова промяна. Следователно левицата анонсира данъчна промяна с пълното съзнание, че няма парламентарна подкрепа за нея.

"Анкетните комисии - думба-лумба шикалка", коментира "Сега". Настоящият парламент е на път да спечели битката в едно от най-безсмислените упражнения, предвидени в правилника за дейността му - временните анкетни комисии. Само за първите шест месеца в 42-рото НС са създадени пет временни комисии. Резултатите от дейността им доказват, че архицелта е да се съберат достатъчно аргументи срещу опонентите за пред медиите. Не на последно място депутатите създават допълнителна и в повечето случаи излишна работа на куп институции, които да им предоставят необходимите справки по съответния казус. Не е никаква тайна, че най-често временните комисии се формират или около трагични инциденти, или около заплетени казуси, почти винаги с целта да се окаля политическият противник.
Проектът за нов Наказателен кодекс, който правосъдното министерство пусна на сайта си преди дни, вече стана повод за разгорещени спорове по въпроса за отпадането на доживотния затвор без право на замяна, отбелязва "Сега". Според новите разпоредби най-тежкото наказание ще бъде отменено. Срещу подобна възможност остро реагираха семействата на убити деца. Още ден след като бе оповестен публично документът бе остро разкритикуван и от Българския хелзинкски комитет. От организацията заявиха, че проектът е разочароващ и че не са взети предвид усилията и мненията на множество специалисти. И най-вече - новият кодекс противоречи на редица международни нормативни актове.
"Протестите действат профилактично на правителството", казва в интервю за "Труд" политологът проф. Петър-Емил Митев. Той посочва, че ако 2014-а е успешна година за България, тя ще бъде мост между "протест", "оставка", "бежанци" към "стандарт", "стабилност", "интеграция". Протестите протекоха и протичат в определена политическа рамка. Нормално би било да се формулира политическа платформа, да се предложат идеи за това какво следва след оставката, да се формира политически активна лидерска група, която да прерасне в нова политическа сила. Нищо подобно не се случи. Натискът може да блокира, но и да стимулира. В случая протестите не само пречат, но и помагат на правителството. Кабинетът "Орешарски" няма право на нови грешки ала Пеевски и е длъжен да притежава политическата инициатива, включително да се стреми към реформаторски начинания.
"От създаването си кабинетът е подложен на най-тежък обществен натиск, избиващ на моменти в агресия. И това се случва за първи път от Освобождението от турско робство. Очевидно е, че сега има срив на чуждите инвестиции, неизпълнение на предизборните ангажименти на БСП. Очевиден е стремежът на правителството да овладее ситуацията и да реализира определен тип политики - в социалната сфера са най-отчетливи. По-сериозни стъпки трябва да се направят в борбата с контрабандата, защото това е продънено перо в бюджета. Но най-големият проблем не е правителството, а партиите и липсата на диалог. Неспособността да се оформят няколко приоритета, по които да се работи съвместно", отбелязва в интервю за "24 часа" Румен Петков, бивш заместник-председател на БСП.
"Кабинетът има шанс да продължи успешно", смята социологът Кънчо Стойчев. В интервю за "Монитор" той посочва, че е минал най-трудният период - самото формиране на правителство, първите няколко месеца за всеки един от тези министри, на ориентиране, на овладяване на лостове. Освен това досега кабинетът не работеше със собствен бюджет, а с наследения от Симеон Дянков. За пръв път сега ще работят със свой собствен бюджет. Премиерът Пламен Орешарски е доказал се технократ и съм убеден, че ще се справи по един много добър начин, отбелязва Стойчев. Според него президента не го очаква нищо добро. Той направи своята фатална грешка и няма да може оттук насетне да спечели одобрение. За пръв път в новата ни история имаме президент, който едва преполовява мандата и е толкова непопулярен и е източник на такова разделение и напрежение. Президентът няма капацитет да излезе от тази ситуация.
"Екшън до май, после стабилен кабинет", прогнозира в "Стандарт" социологът Васил Тончев. "Протестите няма да стихнат до изборите за Европейски парламент през май, защото опозиционните партии разчитат изключително много на това тогава да има и парламентарни избори и ще нагнетят напрежението в голяма степен. Но мисля, че няма да успеят по този начин и с този натиск да управляват ситуацията и да се случи дневният ред, който се опитват да начертаят. Напротив, смятам, че ще се върви по дневния ред на управляващите, защото те имат държавната машина и необходимите лостове на властта, за да определят как ще се развиват събитията. Препятствията пред управляващите през 2014-а ще са събираемостта на бюджета и мерките, които ще предприемат в социалната сфера", коментира Тончев.
Между 600 и 700 паунда на месец трябва да подготвят бъдещите емигранти в Лондон, които тепърва ще си търсят работа там, показва проучване на "Труд". По курса на деня това прави грубо 1400-1600 лева. Емиграцията на Острова - оказва се - е занимание скъпо, коментира вестникът. Сетне идва чакането и ходенето по мъки за търсене на работа, без да има гаранция за това и без да се ползват каквито и да е социални придобивки. Ако телевизия Би Би Си продължава да рекламира евтиния алкохол у нас, ще се окаже, че е по-изгодно да обслужваш англичани у нас вместо на Острова.

Правителството ще насърчава банковото посредничество и извънсъдебното разрешаване на спорове между фирмите. Това казва в интервю за "Капитал Daily" вицепремиерът Даниела Бобева, която изразява надежда, че през настоящата година административната тежест, от която се оплаква бизнесът, ще намалее ефективно. Екипът й подготвя нови правила за провеждане на обществени поръчки и за управление на държавните дружества. Работи и по създаването на продукт, чрез който Българската банка за развитие да подпомага стартиращи бизнеси. В началото на 2014 г. Бобева е оптимист, че икономиката разполага с потенциал, който ще се реализира след премахването на спънки, които по думите й са просто концептуални.
Държавните предприятия ще станат истински търговски дружества, които обаче изпълняват социални цели. В енергетиката все още нямаме нормалност. Трябва да се стимулира финансовото посредничество. Много важно е фондовата борсата да бъде преструктурирана, оздравена, разширена от стратегически инвеститор, който ще работи в партньорство с правителството.
Правителството ще емитира ударно дълг още в първия месец на 2014 г., съобщава "Сега". Само за януари на вътрешния пазар ще бъдат пласирани държавни ценни книжа на обща стойност 900 милиона лева. Това става ясно от обявения от финансовото министерство емисионен календар с предстоящи търгове на държавни ценни книжа. Голяма част от парите ще отидат за авансово превеждане на преките плащания на зърнопроизводителите.
"Икономиката през 2014-а" - "24 часа" публикува прогнозите на двама експерти. Лъчезар Богданов "Индъстри уоч": Като цяло икономиката на България продължава да нараства, но със слаби темпове. Добрите новини са свързани с нарастването на инвестициите в основен капитал и спирането на процеса на съкращаване на работни места - за първи път през изминалата година от началото на кризата. Растежът обаче ще е в рамките на скромната прогноза на правителството от 1,8%." Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика: По отчети на правителството през 2014-а ще сме по-добре. По оценка на дребния и средния бизнес и на наемната работна сила ще се повторят трудностите на 2013 г. Три двигателя ни издърпват от кризата - нова система за квалификация на работната сила, нова трудово законодателство за малките и микропредприятията, смяна на модела на започване на нов дребен бизнес.
"Вече по-малко съкращават работници, повече търсят", отбелязва в интервю за "Стандарт" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Според проучване сред членовете на АИКБ най-голям е делът на предприемачите, които през тази година ще запазят равнищата на възнагражденията. Следват тези, които ще увеличават заплатите, и най-малък е делът на намаляващите ги. Предвижданията са за увеличаване на продажбите - 47%, докато само 8% посрещат годината с нагласи за спад. Останалите 45 процента очакват същите резултати като за 2013 г. 39% от участниците в анкетата на асоциацията пък се надяват на повишаване и на печалбите от дейността си, а 16% очакват намаляване. Въобще нагласите са по-скоро към предпазливост - без особено резки движения. "От тези допитвания ние правим извода, че голяма част от ръста в продажбите няма да се заделят за печалби, а за повишаване на възнагражденията на служителите. Ще се повиши ръстът на производителността на труда, персоналът ще расте с по-бавни темпове, отколкото възнагражденията", обяснява Велев.

"И в 2014 г. няма страшно, щом ни подпира Румъния", коментира "Сега". Точно преди контролния доклад на ЕК Букурещ скандализира Европа и в сравнение с него управляващите в България вече не изглеждат толкова зле. Народните представители в Букурещ промениха на 10 декември Наказателния кодекс, за да станат недосегаеми за правосъдието, колкото и да крадат. Новите доклади, които се очакват този месец, провокират интерес не толкова с оценките, които ще дадат на двете държави, защото те са си все същите, а с евентуалната промяна в поведението на Еврокомисията, която вече изглежда безпомощна пред ината на България и Румъния. За седем години членство те не показаха намерение да се разделят нито с корупционните практики на високо равнище, нито с организираната престъпност. Еврокомисията изпадна в положение без печеливш ход. Тя не може да повиши ефективността на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), но и не може да се откаже от него, защото би признала поражение. Последният й резервен ход е просто да завещае МСП на следващата Еврокомисия./БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg