EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Португалия притисната да иска помощ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Португалия притисната да иска помощ

mail10:41 | 26.11.2010прегледи 547 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) и много страни от еврозоната оказват натиск върху португалското правителство с цел да го накарат и то, след ирландското, да поиска помощ от ЕС и Международния валутен фонд, пише днес в. "Файненшъл таймс Дойчланд", цитиран от Франс прес и Ройтерс.
"Макар португалските банки да не се определят като свръхзадлъжнели, за разлика от ирландските, те също са зависими от ликвидностите на ЕЦБ при дейността си", пише германският всекидневник без да посочва източник.
Натискът Португалия да поиска бързо помощ, би могъл да цели да се избегне Испания да се окаже, на свой ред, в затруднено положение, допълва "Файненшъл таймс Дойчланд", цитиран от АФП.
"Ако Португалия използва плана за оказване на помощ, то това би било от полза за Испания, защото тя е силно ангажира (по този план - бел. ред.)", посочва източник от германското финансово министерство през изданието.
Засега португалското правителство отказва дори да обмисля подобна възможност.
"Чувам да се говори много за МВФ. Страната няма никаква нужда от помощ", категорично заяви в понеделник премиерът Жозе Сократиш.
След като през 2009 година Португалия отчете рекордно висок дефицит от 9,3 на сто от брутния си вътрешен продукт, социалистическото правителство се ангажира да го сведе до 7,3 на сто тази година и до 4,6 на сто идната година с цената на безпрецедентни строги мерки на ограничения, съчетаващи орязвания на бюджета, намаление на заплатите на държавните служители, спиране на социални помощи и увеличения на данъци.
Този план стана причина за историческа обща стачка в сряда, която бе организирана по призива на двата основни синдиката в страната - Обща конфедерация на португалските трудещите се (CGTP) и Общ съюз на трудещите се (UGT), които действат заедно за първи път от 22 години, припомня АФП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161