EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ромпой:Престанете, Португалия не е Ирландия!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ромпой:Престанете, Португалия не е Ирландия!

mail18:11 | 24.11.2010прегледи 750 коментарикоментари 0


Президентът на Европейския съюз (ЕС) Херман ван Ромпой отхвърли твърденията, че дълговата криза на Ирландия ще застигне и Португалия, предаде ДПА. Ирландия се обръща към ЕС и МВФ за помощ, чийто размер според непотвърдена информация е 85 милиарда евро (113 милиарда долара). Пазарите са обезпокоени, че Португалия - друга членка на еврозоната с недостиг на ликвидност - може да последва този пример.
На пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург Ван Ромпой обаче отбеляза, че тези опасения са неоправдани. Твърденията за разпространение (на кризата - бел. ред.) не са икономически и рационално обосновани, допълни той.Ван Ромпой изтъкна следните разлики в сравнение с Ирландия: дългът и дефицитът на Португалия са по-ниски , лихвените проценти по държавните й облигации са "изключително ниски", "в страната няма жилищен балон, финансовият й сектор не е прекалено голям и банките й са добре капитализирани".
На същия форум председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу смъмри евроскептичните законодатели, според които зад сегашните икономически трудности на Европа стои еврото."Интелектуално и политически непочтено е да се изказват предположения, че еврото е причина за проблема", отбеляза Барозу, подчертавайки, че страни извън еврозоната като Великобритания и страни извън ЕС като Исландия също преживяват тежки дългови кризи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161