EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания и Португалия агресивно защитават икономиките си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания и Португалия агресивно защитават икономиките си

mail15:50 | 24.11.2010прегледи 1084 коментарикоментари 0


В Испания започна агресивна кампания, която има за цел да убеди инвеститорите в това, че проблемите на Гърция, Ирландия и по всяка вероятност Португалия, няма да достигнат до бреговете на Испания. Колкото повече инвеститори се безпокоят, толкова по- безапелационни стават испанските политици, съобщава електронното издание на Ведомости, позовавайки се на The Wall Street Journal.
„Благодарение на предприетите извънредни мерки, нашето положение сега е по- добро, в сравнение с другите страни, както и спрямо месец май тази година,” заяви Карлос Окана, заместник- министър по финансите.
Управителят на централната банка на Испания Мигел Анхел Фернандес Ордонес на свой ред заяви, че банковият сектор на страната е напълно здрав и „несравним” с по- голямата част от тези на другите европейски държави. Тези коментари идват след изявлението на финансовия министър на страната Елена Салгадо в началото на седмицата, че испанската икономика е по- диверсифицирана в сравнение с ирландската и че в резултат предприетите правителствени реформи се наблюдава значителен прогрес. Вчера бяха публикувани и данни, според които правителството е успяло да намали бюджетния дефицит на страната с 50 % за десетте месеца през тази година - до 31,26 млрд. или до 2,96% БВП. Правителството пое обещанието да намали бюджетния дефицит от 11,1% от БВП (регистриран през миналата година) до 9,3% от БВП. Наред с това испанското правителство успя да влее в банковата система на страната 11 млрд. евро под формата на финансова помощ, отбелязва в. Ведомости. Ключова разлика между Испания и Ирландия е тази, че банковите активи на Испания са в размер от 328% от БВП, докато тези в Ирландия възлизат на 998% от БВП, коментира професорът по икономика в Университета във Валенсия Хоакин Мудос.
Президентът на Европейския съюз (ЕС) Херман ван Ромпой днес отхвърли твърденията, че дълговата криза на Ирландия ще застигне и Португалия, предаде ДПА.
Ирландия се обръща към ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) за помощ, чийто размер според непотвърдена информация е 85 милиарда евро (113 милиарда долара). Пазарите са обезпокоени, че Португалия - друга членка на еврозоната с недостиг на ликвидност - може да последва този пример.
На пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург Ван Ромпой обаче отбеляза, че тези опасения са неоправдани.
Твърденията за разпространение (на кризата - бел. ред.) не са икономически и рационално обосновани, допълни той.
Ван Ромпой изтъкна следните разлики в сравнение с Ирландия: дългът и дефицитът на Португалия са по-ниски , лихвените проценти по държавните й облигации са "изключително ниски", "в страната няма жилищен балон, финансовият й сектор не е прекалено голям и банките й са добре капитализирани".
На същия форум председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу смъмри евроскептичните законодатели, според които зад сегашните икономически трудности на Европа стои еврото.
"Интелектуално и политически непочтено е да се изказват предположения, че еврото е причина за проблема", отбеляза Барозу, подчертавайки, че страни извън еврозоната като Великобритания и страни извън ЕС като Исландия също преживяват тежки дългови кризи.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046