EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Повече предприемачи у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повече предприемачи у нас

mail17:50 | 31.12.2019прегледи 644 коментарикоментари 1


Броят на предприемачите у нас нараства, но нивото остава сред най-ниските в света. Това показват резултатите от последното изследване на Глобалния предприемачески мониторинг, предава "Би Ти Ви".

През следващите три години едва 3,9% от българите планират да започнат бизнес. За сравнение този процент е средно 26 на 100 в останалите инвестиционно обусловени икономики като Хърватия, Унгария, Полша и Латвия например.

Причините: По-голямата част от анкетираните, около 39%, не виждат подобна възможност. 19 на сто пък са посочили, че не се чувстват уверени.

Все пак сферата с най-много предприемачи у нас е търговията на едро и дребно. Делът ѝ е 49,3%.

Христо Иванов е сред малкото млади хора, които развиват собствен бизнес в Мездра. Работи седем дни в седмицата, без почивен ден от шест години. Занимава се ремонт на машини, търговия и куриерски услуги.

„В града, в който сме ние, да правиш пари и да оцеляваш, е трудно, а да успяваш, е изкуство”, казва Христо Иванов.

Той успява да изгради международна компания само за година и половина, като започва с двама души екип.

„В момента сме екип от 11. Успяхме да привлечем клиенти от над 12 държави в ЕС”, каза Христо Борисов.

Рискът е част от успешния бизнес и за Христо от Мездра, и за Христо от София.

60% от започналите бизнеси у нас обаче се отказват заради липса на печалба, а страхът от провал отказва десетки да опитат, показва експертно проучване.

„Предпочитат уюта на една гарантирана работа от 9 до 5 срещу заплата. Това означава, че много от тях не са подготвени, как това да се случва. Това до някъде не е изненада, тъй като голяма част от българските бизнеси са в сферата на търговията и не са на чужди пазари”, заяви Мира Христова, GEM България.

Затова според представителите на стартиращите компании държавата трябва да осигури и стимули да се провалим и да насърчава хората да опитват.

„При несъстоятелност не се прави никава разлика дали фалира дружество, което двама студенти са взели 10 000 лева кредит и не са успели да го върнат или се фалира завод за половин милиадр. Ако ние спешно не променим нещо, след 15 години, въобще не е ясно как тази икономика ще работи”, каза Добромир Иванов – БСТА.

Стартъп компаниите у нас са около 2000.


 
Коментари
 
vladimir - 01-01-2020 г. 04:10:05

България е богата държава .Всяка чуждестранна фирма може да дойде ,да я краде и ограбва.На правителството какво му пука ,като администрацията без рушветите не може.В България не се строят заводи , а логистични центрове- сиреч складови бази на различни фирми и компании ,внасящи стоки с една едничка цел, да станем пазари на стоките им , но също и да разрушат и напълно унищожат собственото ни производство .Според тях и според българските им приятели , които се радват на убийствените им инвестиции -българинът трябва да се превърне в овца пазаруваща в магазините им ,там да си оставя заплатата, за да му се задоволят най-пълно нуждите.Истината е ,че цялата търговия в държавата се върти от чуждестранните вериги-Кауфланд, Лидъл, Била,Т маркет,Метро, Практикер,Технополис, и др.Българските малките и средни магазини са отдавна фалирали и е просто невъзможно да влезеш в български магазин.Когато си правих ремонт на жилището търсих в Практикер български цимент и замазки,които не намерих .Отговора на

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg