EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевнелиев: Пет правила за еврофондове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев: Пет правила за еврофондове

mail10:30 | 04.12.2012прегледи 770 коментарикоментари 0


Национален пакт за ефективно усвояване на средствата от ЕС с пет основни правила предложи президентът Росен Плевнелиев на Седмата годишна среща на бизнеса с правителството, която се провежда в столицата, съобщи президентският пресцентър. Следващите правителства не трябва да променят системата на усвояването на средствата от ЕС там, където тя работи, а административният капацитет трябва да бъде подобряван, а не застрашаван чрез „политически чистки”, подчерта държавният глава.

Според президента, за да се постигне 100% усвояемост на средствата от ЕС, е необходимо да се поддържа темп от минимум 2.5 млрд. евро на година. На четвърто място Росен Плевнелиев призова за „национално отговорно” поведение през следващите три години, ключови за ефективното усвояване на европейските средства. Парламентарните избори през 2013 година не трябва да забавят тяхното усвояване, категоричен беше държавният глава. Той предложи още да се поддържа постигнатият към момента темп на усвояване на европейските средства и през следващия програмен период след 2014 година.

Росен Плевнелиев отново призова за постигане на консенсус по програмата „България 2020” и от 2013 година тя да бъде следвана, „без значение кой кога е на власт”.

Президентът прогнозира, че до 2020 г. в българската икономика има потенциал да се влеят 45 млрд. евро. По структурните инструменти и фондовете на Европейския съюз и от национално съфинансиране в сегашния програмен период до 2013 г. се очакват 11.4 млрд. евро. Реално разплатени към 23 ноември т.г. са 32.6 на сто или 3.7 млрд. евро, а 7.7 млрд. евро остават да бъдат усвоени до 2015 г., посочи Плевнелиев.

Еврофондовете за България в периода 2014-2020 г., в т.ч. националното съфинансиране, се очаква да достигнат над 12 млрд. евро. Около 1.5 млрд. евро на годишна база възлизат преките чуждестранни инвестиции. В допълнение, поне 5 млрд. евро годишно предвижда държавният бюджет за икономически дейности, като около 1.5 млрд. евро от тях са за национално съфинансиране. Това означава, че до 2020 година страната ни ще разполага средно с около 45 млрд. евро, обобщи президентът и допълни, че страната ни разполага с възможности за финансиране и по програми с международни финансови институции. По думите му, потенциал за допълнителни инвестиции има също така в сферите на публично-частното партньорство, водния сектор, строителството на пътищата, в туризма.

„Рецептата за успех е проста - България не трябва да бъде износител на суровини и мозъци, а на готови продукти, а производството трябва да бъде базирано не на евтин, а на ефективен труд”, подчерта още президентът Плевнелиев в изказването си пред участниците в Седмата годишна среща на бизнеса с правителството.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg