EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Планина от празни офиси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Планина от празни офиси

mail15:01 | 24.08.2009прегледи 741 коментарикоментари 0


Само за първите шест месеца на годината незаетите офис площи в София са 13,4 %, показва доклад на консултанската агенция Colliers. Става дума за 130 000 квадратни метра офисна площ. Според експерти всеки седми офис в централната част на града и всеки пети в крайните квартали е празен.
Именно в крайните райони се предлагат  592 000 квадратни метра офиси, от които празни са 116 000 квадратни метра. Очакванията са незаетите площи да продължават да растат, тъй като се увеличава броят на проектите в строеж.
Наемите също претърпяват драматични промени. В Младост в офисни сгради до "Бизнес парк София" наемите са намалени от 14 на 10 евро на квадратен метър, а в кв. "Люлин" - от 12 на 10 евро.
Тенденцията на намаляване на наемите ще продължи да се развива поне до края на годината, прогнозират агенции.
Заради спада в търсенето и повишеното предлагане цените на наемите на офиси паднаха значително особено през последните няколко месеца, твърдят анализатори на Colliers. Това се усеща най-много в периферните квартали на столицата и така се стигна до нива от 2006.
В широкия център цените за наемане на офис площи паднаха с 0,5-1,5 евро до 15 евро за квадратен метър.
Същата тенденция не отминава и останалите по-големи градовете на страната.
Във Варна, Пловдив и Бургас все повече собственици намаляват цените, за да намерят наематели. Офиси в тези градове се предлагат за 6-8 евро на квадратен метър.
Освен при офисите брокерите отчитат забавяне на ръста на наемите при търговските площи – молове и търговски центрове.Увеличава се броят на проектите за молове, които изпитват затруднения при финансирането на строежа.
Постигането на пълна заетост на площите става все по-голям проблем.
Повечето търговци започнаха да оптимизират разходите си заради спада на обема на продажбите. През първата половина на годината наемните нива в моловете и на магазините, разположени на търговските улици, отбелязаха умерен спад. Около 41 евро струва квадратният метър на месец в търговските центрове и молове в столицата. Приблизително 100 евро е квадратният метър по централните търговски улици.
Като цяло в столицата няма голямо разнообразие на свободни търговски площи. Най-много незаети магазини има в ЦУМ, показват данните на Colliers.


Тагове: офиси, наеми
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg