EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Печатница за фалшиви пари в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Печатница за фалшиви пари в София

mail18:00 | 03.06.2011прегледи 4742 коментарикоментари 0


Печатна база за производство на фалшиви пари бе разкрита при съвместна операция вчера. Реализацията е проведена от служители на ГДБОП, под ръководството на ВКП, зам.- градския прокурор Роман Василев и със съдействието на Европол, Евроджъст, Сикрет Сървис и испанските служби.
В хода на акцията, в района на Немската гимназия в столицата, е атакувано ателие за производство на фалшификатите, собственост на софиянеца Б.П. на 46 години, вече осъждан за фалшифициране на евробанкноти. Към момента Б.П. е в 5-годишен изпитателен срок по същата присъда.
Вчера по обед Б.П. имал сделка със сръбския гражданин И.Р. на 38 години, неосъждан, на когото предал 20 хил. неистински евробанкноти с номинал 50. След покупко-продажбата сърбинът е задържан с фалшивите пари. Скоро след това в офиса на Б.П. пристигнали антимафиотите и го заварили в процес на работа – поставял холограмни знаци на вече отпечатани фалшиви евро купюри. В хода на процесуално-следствените действия в помещенията на печатницата са намерени и иззети над 150 хил. напълно готови фалшиви щатски долара, над 150 неистински банкноти с номинал 50 лв., над 200 фалшиви отпечатъци на банкноти от по 100 евро и още 900 евробанкноти по 50 евро – всичките в различен стадий на изработка.
От производствената база са иззети и компютърни конфигурации с предпечат на банкноти и неистински документи за самоличност.
Антимафиотите открили и предпечатна подготовка за 50 лева, 50 и 100 евро, клишета за полагане на релеф върху банкнотите - менте, офсетна машина, нож за рязане, топъл печат за поставяне на холограмни стикери, материали за сито-печат. Иззети са и намерените над 371 пластики /за банкови карти/ с магнитна лента, някои от тях – с логото на една от световните картови компании, устройства за манипулиране на банкомати, заготовки за корици за дипломи за завършено образование, визи, печати на поделение на държавна институция и районни управления на МВР - София. Близо до печатната база е задържан и помощникът на Б.П. – Н.С. на 41 години, също осъждан за фалшифициране на пари. В копирен център в кв. "Стрелбище", собственост на Н.С., са намерени и иззети фалшиви банкноти от 100 щ.д., лого на банкова карта и пластики с надпис, на други две световни картови компании, фолиа с имитация на воден знак за евро банкноти, компютърни конфигурации и други материали и вещи, свързани с престъпната дейност.
Неутрализираната група е изработвала евро банкноти, разпространявани на територията на Гърция, Белгия, Германия, Испания и други страни от ЕС. Процесуално-следствените действия продължават и днес. Предстои днес да бъдат повдигнати обвинения на тримата задържани.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg