EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Папандреу иска референдум и вот на доверие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Папандреу иска референдум и вот на доверие

mail11:00 | 01.11.2011прегледи 683 коментарикоментари 0


Гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви, че ще се организира референдум дали да се приемат условията по новия европейски пакет от помощи, предадоха световните агенции. "Имаме доверие на гражданите, вярваме на преценката им и на решението им", заяви Папандреу пред парламентарната група на управляващите социалисти. Той посочи, че ще поиска и вот на доверие от парламента по споразумението за гръцкия държавен дълг, постигнато на срещата на върха на ЕС на 26 октомври. "Искат ли гърците да се приеме новото споразумение или го отхвърлят? Ако гърците не го искат, то няма да бъде прието", заяви Папандреу. През изминалата седмица в цяла Гърция имаше протестни прояви срещу политиката на бюджетни икономии на социалистическото правителство. Управляващите вече имат мнозинство от само три места в парламента, а рейтингът им рязко спадна заради политиката на бюджетни съкращения, която вероятно ще задържи страната в рецесия за четвърта поредна година през 2012 г. Според допитване близо 60% от гърците възприемат като отрицателно или по-скоро отрицателно постигнатото на срещата на върха на ЕС споразумение за нов пакет от заеми, възлизащи на 130 млрд. евро. Споразумението предвижда и частните кредитори на Гърция да опростят 50% от задълженията й, или около 100 млрд. евро. В замяна на помощта еврозоната поставя условия за строги икономически реформи в Гърция.
Реакциите в гръцката преса
Папандреу отваря урните за референдум, премиерът иска одобрението на народа за новия европейски пакет финансова помощ за Гърция, като шантажира с фалит, пише в заглавие гръцкият в. "Елефтеротипия". В петък на същата тема е поименното гласуване по искания от премиера вот на доверие към неговия кабинет, допълва изданието. Междувременно финансовият министър Евангелос Венизелос е постъпил в болница заради проблеми със стомаха. Премиерът поиска референдум, като хвърли "топката" на народа за това дали ще приеме или не новото споразумение от 26 октомври, постигнато от лидерите на еврозоната, което предвижда намаляване на гръцкия дълг и втори пакет финансова помощ за Гърция, отбелязва в. "Апогевматини". "Папандреу хвърли бомбата пред парламентарната група на неговата партия ПАСОК, като поиска референдум и вот на доверие за новия меморандум с кредиторите", пише в. "Етнос". Вестникът коментира, че решението му е с висок риск и че е предизвикало истински трус на политическата сцена. Опозицията обаче иска предсрочни избори. Вестник "Та неа" цитира лидера на Лявата коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас, който определил решението на Папандреу за референдум и вот на доверие като опит да печели време. Бившият министър-председател консерваторът Константинос Мицотакис нарекъл "груба грешка" искането за референдум, определяйки го като "акт на крайна безотговорност и лудост". Представител на партията Нова демокрация заявил, че "Папандреу е хвърлил като монета във въздуха за ези-тура оставането на Гърция в Европа". Вестник "Катимерини" пише, че конституцията предвижда два вида референдуми и според гласувания неотдавна от парламента закон, първият референдум е за "кризисни национални въпроси" и изисква съгласие от 151 депутати, а вторият е за гласуван законопроект, за който обаче се изисква одобрението на квалифицирано мнозинство от 180 от общо 300 депутати.
Европейските медии за идеята на Папандреу
Поисканият от гръцкия премиер референдум за новия европейски пакет финансова помощ за Гърция е голям облог за него, коментира BBC, изтъквайки, че вероятно на това допитване до народа Папандреу ще лансира твърдението, че националният интерес на Гърция изисква да бъде подкрепено новото споразумение с кредиторите, тъй като в противен случай страната ще трябва да обяви фалит. Този облог обаче е с висок риск, отбелязва американският в. "Wall Street Journal", като изказва опасения, че исканото от Папандреу допитване може да подкопае международните усилия за запазване на еврото. Евентуално одобрение на споразумението може да предизвика нови демонстрации и стачки, а един отговор "не" на този документ може да свали правителството и да прекрати международната помощ за Гърция, като остави по този начин страната да фалира, пише вестникът. Агенция Bloomberg предвещава, че "маньовърът на Папандреу рискува да тласне Гърция към фалит, ако гласоподавателите отхвърлят споразумението за европейския пакет". Папандреу предприе внезапен ход, който разтърси Гърция, но с него той излага на риск политическото си бъдеще, посочва в. "New York Times". Германският "Francfurter Allgemeine Zeitung" пише, че все още са неясни последствията от евентуален негативен вот. Вестникът се доверява на банкови среди, които прогнозират, че евентуално поражение на Папандреу ще предизвика разколебаване в усилията за извършване на реформи в страната. Френският в. "Le Monde" окачествява като изненада искането на Панандреу за свикване на референдум.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg