EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пакет "Мобилност" ще се гласува на 1-ви април

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пакет "Мобилност" ще се гласува на 1-ви април

mail07:35 | 27.03.2019прегледи 1211 коментарикоментари 0


Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че отлага за 1 април гласуването на промените в правилата за дейността на международните превозвачи. ЕП днес само ще обсъди предложените промени.
      Предвижда се гласуването на 1 април да бъде в Брюксел. Таяни обясни, че заради множеството предложения за промени в текстовете се налага ново заседание на парламентарната комисия по транспорта. Той отбеляза, че са постъпили 1224 предложения за изменения на първоначалните текстове. Таяни поясни, че при подобно количество текстове възможностите за допускане на грешки при гласуването са твърде големи.
     Според годишната програма за дейността на парламентарната комисия по транспорта за 1 април няма заложено заседание. Обсъждането на текстовете на тази дата вероятно ще бъде по процедурата за извънредни случаи. Ако парламентарната комисия успее да вземе решение по текстовете, гласуването от всички евродепутати се очаква да бъде насрочено за сесията на ЕП в Брюксел на 3-4 април. През януари транспортната комисия успя да одобри само един от трите доклада с предлаганите промени в дейността на превозвачите.

Макар и много трудно, но продължаваме да печелим малки битки по пътя да защитим справедливостта, каза министър-председателят Бойко Борисов във връзка с пакета "Мобилност" в началото на днешното правителствено заседание. Той информира, че вчера е разговарял с много негови колеги и председатели на партии по тази тема. Премиерът Борисов се надява, че при следващото гласуване в Европейския парламент всички български евродепутати ще гласуват по пакета "Мобилност"."Засега успяваме, но то не е даром и е много трудно", изтъкна Борисов.

Федерацията на европейските превозвачи съобщи, че свиква днес в Брюксел шествие с искане за промяна на правилата за тяхната работа. Според изданието "Политико" в проявата се очаква да участват около 5000 души, които настояват Европейският парламент да приеме спорните промени на правилата за международните пътни превози.
     По данни от сайта на федерацията вчера в Страсбург се е състояло събитие пред ЕП, в което се е включила и Карима Дели - председател на парламентарната комисия по транспорта. От федерацията поясняват, че целта им е преодоляването на т.нар. социален дъмпинг и експлоатацията в ЕС. Организацията отбелязва, че води кампанията си вече цяла година.
     Както БТА съобщи, днес ЕП за пореден път на сесията си в Страсбург се очаква да обсъди подготвяните промени в правилата за дейността на международните превозвачи. Според непотвърдена информация е възможно насроченото гласуване да отпадне заради множеството предложения за допълнения и изменения на внесените първоначално текстове.

.Отказът на Антонио Таяни да подложи пакет „Мобилност“ на гласуване е малка победа. Това каза за Агенция „Фокус“ евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Курумбашев.
„Снощи около 00.00 часа страсбургско време (около 01.00 часа след полунощ българско време) г-н Таяни се е възползвал от правото си като председател на ЕП да върне трите пакета на комисията по транспорт и туризъм за ново разглеждане. Така че вотът за днес е отменен“, обясни Курумбашев.
Той отбеляза, че около 21.00 часа във вторник всички български евродепутати без Николай Бареков са изпратили имейл до Антонио Таяни, в който се казва, че случващото се с пакет „Мобилност“ е скандално. „Ние искахме да направим процедура по недопустимост по 2 от трите досиета, поради това, че бяха с негативно становище от комисията по транспорт“, добави евродепутатът.
„Мисля, че се натрупаха много процедурни неща и г-н Таяни се съобрази с това, че да се гласува на тази сесия ще означава много нарушения на процедурата в ЕП. В случая ЕП щеше да се сблъска с това, че той самият не спазва върховенството на закона и г-н Таяни се съобрази с тази ситуация. Това е и най-правилното, защото ако нямаш становище на водещата комисия какво гласуваш“, коментира още той.
„Със сигурност това, което се случи снощи е една малка победа. Казвам много внимателно малка победа, защото теоретично да речем, че може комисията по транспорт да се събере и да гласува нещо и след това в последната седмица на парламента в Страсбург да се разгледа. За мен е победа фактът, че Таяни се отказа да подложи пакета на гласуване“, заяви Курумбашев.
„Според мен няма технологично време оттук нататък да се връщаме в пленарна зала, но понеже се нагледах на всичко - да не казваме, че е невъзможно, но очевидно е, че преди това трябва да се гледат в комисия. Оттук нататък, като не броим тази седмица имаме две работни седмици на парламента в Брюксел и една последна сесия в Страсбург, която е в средата на април“, каза още той.

Призовах още седем държави да подкрепят отлагането на Пакета за мобилност I за следващия Европейски парламент, съобщи на вчера на брифинг министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той изтъкна, че след гласуването на дневния ред на предстоящото заседание на Европейски парламент е станало ясно, че редица държави, които към настоящия момент не са в групата на единомислещите, показват колебливост. „Това са държави като Португалия, Испания, Ирландия, Гърция, Словения, Словакия и Хърватска като днес изпратих писма до колегите министри от тези държави, с настойчиво искане техните представители в ЕП да гласуват Пакетът за мобилност I да се отложи за разглеждане от следващия състав на Парламента. Така ще има достатъчно време да се постигнат компромиси, които удовлетворяват периферните държави и не са в разрез с прокламираните принципи на Пакета, и на Европейския съюз“, заяви Росен Желязков.

Министърът бе категоричен, че подобен правен прецедент и абсурдна ситуация няма в историята на Европейския парламент – да бъдат внасяни за гласуване текстове, които преди това са били отхвърлени от Комисията по транспорт и туризма към Парламента като към Пакета има над 1600 допълнително предложени текстове, които също трябва да бъдат гласувани по отделно, допълни още той.

На въпрос, как ще коментира изказването на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, че текстовете по Пакета не са приемливи, след като 2/3 от тях са отхвърлени, министър Росен Желязков коментира, че българската страна разчита на позицията на председателя Антонио Таяни. „Знаете какво значение отдава Антонио Таяни на ролята на министър-председателя Бойко Борисов, с който проведоха няколко срещи. Така че той се съобразява с нашата национална позиция. Това ми дава повод да отбележа, че останалите държави, които са от групата на едономислещите разчитат много на България, която показа и по време на българското председателство, че е съществен фактор не само във формирането на общата ни теза, а и като естествен лидер на Балканите“, подчерта още министърът.

„Всички са наясно, че това е Пакет, разделящ Европа. Сутринта получихме такова становище и от шведските колеги. Там също са разделени на леви, които го подкрепят и на десни, които считат фрагментирането на пазара за изключително възпрепятстващо едно справедливо европейско законодателство“, заяви Росен Желязков. Той бе категоричен, че утре в Букурещ, по време на Неформалния съвет на министрите по транспорта на ЕС, както и в петък, на заседанието между правителствата на България и Румъния, българската страна ще иска по Пакета за мобилност I да не се допусне провеждането на институционални преговори между Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент, т. нар. триалог. По думите му ако не бъде проведен триалог процедурата ще бъде отложена за следващия европарламент.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg