EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

От всеки 5 т. риба, 4 т. незаконни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

От всеки 5 т. риба, 4 т. незаконни

mail12:03 | 11.06.2018прегледи 1357 коментарикоментари 0


България, Турция, Грузия и Румъния подписаха декларация за нелегалния, недеклариран и нерегламентиран улов в Черно море. С нея всички участници потвърдиха своята готовност за съвместни усилия за подобряване на контрола и по-надеждното запазване на природните ресурси на региона. От шестте държави от Черноморския регион единствено Русия и Украйна отказаха да се присъединят заради разногласията помежду си.

Декларацията беше подписана по време на Конференция на високо равнище за рибарството и аквакултурите на тема “Да работим сега, за да имаме устойчиво бъдеще утре”, която се проведе в София в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието беше организирано от Министерство на земеделието, храните и горите на България, съвместно с Генералната комисия по рибарство за Средиземно море към Организацията на обединените нации по прехрана и земеделие (ФАО). В конференцията взеха участие европейският комисар по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министри и заместник-министри от 14 държави и представители на Управителния съвет на Европейската асоциация на рибарите в Черно море.

Министър Румен Порожанов посочи, че декларацията залага на няколко основни приоритета, като сред най-важните ѝ мерки са управлението на ресурсите по научно обоснован и екологичен начин, справянето с нерегламентирания риболов и солидарността и общата визия за управление. „Бъдещето на Черно море е в наши ръце и от нас зависи опазването на рибните ресурси за поколенията. Вярвам, че днес с подписването на съвместната декларация крайбрежните държави ще засилят сътрудничеството помежду си. Въпреки че рибните ресурси могат да бъдат възобновяеми, трябва да помним, че те могат и да изчезнат“, коментира министър Порожанов и потвърди ангажираността на България за постигане на аквакултура в Черно море в дългосрочен план.

Еврокомисарят Кармену Вела коментира, че това е бил много важен ден за Черно море. „Обсъдихме, че нито една отделна държава не може да реши самостоятелно проблемите, които засягат морето. Трябва да имаме колективни действия, а това не е лесна задача – винаги е предизвикателство всички да бъдат привлечени от една идея, но мисля, че всички разбират важността от предприемането на действия. Софийската декларация, която беше подписана, има много ясни цели и когато те бъдат изпълнени, това ще донесе много позитиви на всички – за рибарите, за околната среда, за държавите от региона“, каза още Вела. Той посочи, че чрез нея ще се направи опит да се решат проблеми като този, че в момента от всеки 5 тона риба, които са уловени в Черно море, 4 са незаконни. „Черно море е море със здравословна околна среда и устойчив сектор на рибарска- и аквакултура, затова нека поемем ангажимент към нашите граждани и да обещаем, че ще реформираме в полза на нашите рибари“, каза още Вела и посочи, че е време да се покаже на света колко е силно управлението на рибарството в Черно море. Еврокомисарят поясни, че въпреки че Русия и Украйна не са подписали декларацията, те са уточнили, че до голяма степен са съгласни с нейните приоритети. „Така че ще продължим да работим всички заедно в името на Черно море“, каза още той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg