EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Осигурителните прагове скачат с около 5,6 %

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Осигурителните прагове скачат с около 5,6 %

mail16:15 | 24.09.2010прегледи 4710 коментарикоментари 0


Увеличението на минималните осигурителни прагове за 2011 г. ще бъде около 5,6 процента, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на парламентарния контрол. Той посочи, че вече почти са договорени между синдикатите и работодателите минималните осигурителни прагове за следващата година. По думите му това увеличение означава допълнително 110 милиона лева приходи в Държавното обществено осигуряване /ДОО/.
Според министъра дебатът за повишаване на минималната работна заплата е отворен и Министерският съвет ще вземе най-правилното решение по този въпрос.
В отговор на питане на депутата от "Коалиция за България" Емилия Масларова, Тотю Младенов посочи, че предложените промени в пенсионната система ще доведат след три години до намаляване на дефицита в ДОО от над 2 милиарда до 1,2 милиарда лева. Той обясни, че с реформата се целят по-голяма устойчива заетост, по-високи доходи, по-голяма събираемост в осигурителната система, по-малко работещи в сивата икономика и плавно покачване на осигурителния стаж, за да може да се стабилизира системата и да има по-високи доходи от пенсия.
От увеличаването на приходите от осигурителни вноски в резултат на оставане по-дълго на пазара на труда на осигурените лица се предвиждат за 2011 г. 69,9 млн. лв., за 2012 г. - 127,3 млн. лв., за 2013 г. - 171 млн. лева. От намаляването на разходите за
 пенсии за 2011 г. се спестяват 12 млн. лв., за 2012 г. - 63 млн. лв., за 2013 г. - 166 млн. лева. От увеличаване на приходите и намаляване на разходите очакваният икономически ефект за 2011 г. е 81,8 млн. лв., за 2012 г. - 190 млн. лв., за 2013 г. - 337 млн. лв., каза Младенов.
Министърът обясни необходимостта от пенсионна реформа с недостига на средства в ДОО, който по думите му за период от 10 години се е увеличил около 23 пъти. Според него една от мерките за финансово стабилизиране на система е въвеждането на по-строги критерии за пенсиониране и на възможности за активно стареене.

Мнението на БСК

За 30 икономически сектора бяха постигнати споразумения между синдикати и работодатели за увеличение на минималните осигурителни прагове за 2011 г., съобщава Българска стопанска камара. За останалите 44 сектора предстои да се вземе административно решение за нарастване на минималния осигурителен доход (МОД).
Средният процент на нарастване на МОД за всички сключени към момента споразумения е 5.6. Такова е и предложението на синдикатите за увеличение на МОД за останалите 44 сектора. Работодателските организации, обаче, настояват да се приложи методиката от миналата година, при която увеличението да е равно на процента прогнозна инфлация, който за 2011 г. е 3.7%.
Аргументите на работодателските организации са свързани основно с факта, че по-високият процент - 5.6, се дължи на драстичното увеличение в няколко сектора, докато в масовия случай договореностите се движат между 0 и 2 процента. Секторите с най-висок ръст на договорено увеличение са и тези със сериозен дял на т.нар. „сив сектор", а именно туризъм (12.5%), производство на хартия (9.7%) и текстил и облекло (7%). Тези сериозни увеличения се дължат преди всичко на желанието на работодателите да се противопоставят на сивия сектор в съответните браншове.
Противоречията между синдикати и работодатели относно процента на увеличение на МОД в 44-те бранша, за които не е постигнато двустранно споразумение, се очаква да бъдат решени следващия вторник (28 септември), когато ще се проведе последното заседание на работната група за МОД 2011, съвместно с министъра на труда и социалната политика.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg