EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Опити да се спаси турската лира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Опити да се спаси турската лира

mail10:40 | 13.08.2018прегледи 912 коментарикоментари 0


Турция е изготвила план за действие и нейните институции ще предприемат от тази сутрин необходимите мерки да разсеят притесненията на финансовите пазари. Това заяви министърът на финансите и държавната хазна Берат Албайрак след спада на лирата през миналата седмица, предаде Ройтерс. Албайрак каза в интервю за в. "Хюриет", че планът е изготвен за банките и реалния икономически сектор, включително от малки до средни предприятия, които са най-засегнати от колебанията на обменните курсове.

Но турската национална валута спадна тази сутрин в ранната търговия в Азиатско-тихоокеанския регион до ново рекордно ниско ниво от 7,24 лири за един долар. През тази годината лирата загуби около 40% от стойността си. Причината за това до голяма степен са притесненията от влиянието на президента Реджеп Тайип Ердоган върху икономиката, постоянните му призиви за по-ниски лихвени проценти на фона на високата инфлация и на търговския спор със САЩ, посочи Ройтерс. Но този път понижаването на курса на лирата е продължение на рязкотой  поевтиняване в петък с над 20 процента спрямо долара, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че удвоява митата за турската стомана и алуминий. Напрежението между Анкара и Вашингтон се засили заради задържането в Турция на американския пастор Андрю Брънсън, който е съден за шпионаж и тероризъм.

В понеделник турската Централна банка заяви, че "ще осигури цялата ликвидност, от която банките имат нужда", след като турската лира спадна до ново рекордно ниско ниво на азиатските пазари, предаде ДПА. Банката обяви редица мерки, обещавайки да осигури „цялата ликвидност", необходима на банките в страната, съобщава вестник Hurriyet.
В изявление, разпространено в сутрешните часове на деня, институцията посочи, че увеличава обезпеченията за лимити на депозитите за лизингови сделки между заемодателите от 7,2 милиарда евро на 20 милиарда евро.
Съобщено бе, че съотношенията на лимитите на резервите се намаляват с 250 базисни пункта за всички падежни срокове. „Централната банка ще следи внимателно пазарните дълбочинни и ценови формирования и ще предприеме всички необходими мерки за поддържане на финансова стабилност, ако сметне за необходимо", се казва в изявлението на банката.

Банката ще намали изискванията си за банковите резерви в лири и чуждестранна валута, за да подкрепи финансовата стабилност и ефективното функциониране на пазарите. Така се дава възможност на банките да отпускат заеми.

Чрез това решение във финансовата система се инжектират 10 милиарда турски лири (1,4 милиарда долара), 6 милиарда долара и еквивалента на 3 милиарда долара в злато.

По-рано днес службата за надзор на банките обяви, че ще ограничи валутните суапове с чуждестранни инвеститори до 50 процента от капитала им, като целта е да се намали продажбата на лири.

Правителството е наясно, че е твърде късно да предотврати кризата и това ще струва доста на икономиката, каза Илтер Туран, преподавател по международни отношения от университета Истанбул Билги. По думите му Ердоган няма друга възможност освен да мобилизира поддръжниците си в "национална солидарност срещу икономическа война". Този ход бе обявен, след като по-рано турският министър на финансите Берат Албайрак заяви, че от 13 август ще влезе в сила нов план за укрепване на лирата.

Лирата по-късно си върна част от загубите, като се обменяше за 6,65 за долар. Преди това тя поевтиня до над 7 за долар.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4149