EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Олиото поскъпва от 2 години, причини всякакви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Олиото поскъпва от 2 години, причини всякакви

mail13:10 | 11.03.2022прегледи 929 коментарикоментари 0


"Комисията за защита на потребителите направи над 200 проверки в сряда. При тях бяха констатирани няколко случая на над 3 лв. надценка на около 100 различни марки олио. Търговецът товари цената. За всички тези проверки сме сезирали Комисията за защита на конкуренцията”. Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Тя призова гражданите да не се презапасяват с олио, защото по-високото търсене изкуствено би повишило цената.

След проверките съмнения за картел и спекула на пазара за хранителни стоки у нас се засилват. На някои места олиото се продава за над 6 лева за литър.  „Цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула. Производствената цена на литър е 2 лв. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 не е оправдана печалба, нито е оправдание за повишените цени на горивата”, категорична е министър Нинова.

Производителите на олио обясняват високите цени с конфликта в Украйна и поскъпването на слънчогледовото семе. „Чу се днес, че литър олио има себестойност 2 лв., което бих определил като несериозно. Самата суровина днес струва 2 лв. Ако някой може да произведе бутилка олио с килограм слънчоглед - моля да заповяда! Ако засяването на слънчоглед в Украйна бъде провалено от настоящите военни действия, ще видим още по-високи цени”, предупреди търговският директор на завод за олио в с. Карапелит Георги Веселинов пред Нова тв.

По думите на Нинова обаче липса на суровина у нас няма, защото България разполага с милион и 500 000 тона слънчогледово семе, което ще стигне за производство на олио през следващите четири години. „Собствениците на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количества в складове, във фабрики - в очакване цената да се вдигне още или в очакване да го изнесат на по-високи цени”, смята тя.

Напрежението около олиото се засилиха в средата на 2021 година, като през 2020 стастистиката показаза, че оризът и олиото. поскъпнаха най-много, а лукът и картофите поевтиняха най-много. По данни на Комисията за стоковите борси и тържищата олиото се търгуваше с 40 стотинки по-скъпо заради слабата реколта от слънчоглед.

През първите 6 месеца на 2021 г. износът на слънчогледово олио от Украйна намалява с 32% до 2,56 млн. тона, сочат данни на Държавната митническа служба на Украйна, цитирани от електронното издание Latifundist. Приходите от доставките за чужбина обаче се вдигнаха с 13% до 3,1 млрд. долара.

Основните вносители на олио от Украйна от януари до юни включително са Индия с 896,71 млн. тона, или 28,9% от всички приходи от износа, Китай с 488,28 млн. долара (15,7%), Нидерландия с 299,97 млн. долара (9,7%), Ирак с 272,55 млн. долара (8,8%) и Испания с 210,4 млн. долара (6,8%).

ЕК обяви, че до края на юни 2021 г. държавите-членки на Европейския съюз са внесли общо 1,685 млн. тона олио, като 89% от това количество е пристигнало от Украйна.

Производители на олио в България в този период на 2021 г. прогнозират увеличение на цената му през следващите седмици. Държавата обаче отчита задържане и очаква понижение на стойностите. В магазинната мрежа бутилка от 1 л олио струваше от 3,5 до 5 лв.

Производителите прогнозираха, че скоро най-ниската цена за литър ще бъде над 4 лв., като част от причините бяха посочени слабата реколта от слънчоглед в България, а и по света, голямо търсене, увеличение на всички други производствени разходи.

Поскъпването през есента на 2021 година бе с 43% спрямо същия период на миналата година, но за месец цената се вдигна и с 52%.

"Заради напрежението с енергийните ресурси ще се наблюдава задържане на цената и докато се събере цялата реколта, докато се изкупи старата реколта - ще видим задържане на цената, след това започва понижаване. Нито един фактор от формиращите цената не показва, че можем да отидем към възходящ тренд", посочи Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

И производители, и държавата са категорични, че реколтата сега е добра и без олио в магазините няма да останем. Няколко месеца по-късно обаче имаме литър олио, който се предлага за 6 лв. Сега към традиционните пречини се прибавя и Украйна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg