EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общ подход за данък трансакции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общ подход за данък трансакции

mail17:00 | 18.02.2013прегледи 547 коментарикоментари 0


Данък върху финансовите трансакции ще се налага в Австрия, Белгия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Словакия, Словения и Испания.
Заедно тези 11 страни от ЕС смятат да въведат нов данък върху финансовите трансакции. По тяхна молба Комисията определя общ подход към събирането на данъка.

Целта на данъка е да се гарантира, че финансовата индустрия внася своя дължим дял в държавния бюджет. В момента този сектор плаща по-ниски данъци от останалите сектори.
Това ще бъде също така начин да бъдат накарани банките и другите компании за финансови услуги да поемат своя дял от разходите във връзка с възстановяването от кризата. Те бяха сред основните причини за икономическия спад и получиха значителна правителствена помощ, за да оцелеят.
Данъкът ще се прилага за всички финансови трансакции, една от страните по които се намира в една или повече от тези 11 държави. Минималното равнище ще е 0,01 % за деривати и 0,1 % за всички други трансакции, включително покупки на акции и облигации. Участващите страни могат да прилагат и по-високи ставки.
Данъкът няма да се налага при ежедневни финансови операции на физически и юридически лица като застраховане, вземане на ипотечен кредит, покупки с кредитни карти и бизнес кредитиране.
Очаква се приходите от данъка да възлизат на 30-35 млрд. евро годишно. Част от тях могат да постъпят в бюджета на ЕС. В такъв случай вноската на участващата страна ще бъде намалена със съответната сума.
Останалите приходи от данъка ще постъпят в националните бюджети и ще бъдат използвани като останалите данъчни приходи – например за намаляване на дълга или за инвестиции в растеж и работни места.
Следващи стъпки
16 от 27-те страни от ЕС няма да приложат данъка веднага. Те могат да се присъединят към схемата по-късно, а вече дадоха чрез ЕС зелена светлина на 11-те страни за нейното въвеждане.
Предстои провеждане на задълбочени обсъждания как да се приложи данъка. Всички страни от ЕС могат да участват в обсъжданията, но само 11-те ще могат да гласуват, като те трябва да постигнат консенсус, за да може данъкът да бъде въведен, както е планирано - на 1 януари 2014 г. Ще бъде поискано и становището на Европейския парламент./Пресцентър ЕК
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg