EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Няма нужда от нов закон за лифтовете на „Витоша“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма нужда от нов закон за лифтовете на „Витоша“

mail15:05 | 05.10.2018прегледи 671 коментарикоментари 0


Лифтовете в Природен парк „Витоша“ могат да бъдат модернизирани и подменени, без да има нужда да се променят закони. Това твърдят от неправилствената организация „За да остане природа в България“.

Действащият план за управление на Природен парк „Витоша“ забранява изключване на горски територии с цел ново строителство, но Законът за горите, с поправка отпреди 6 години,  позволява модернизиране или подмяна на лифтовете без изключване от горските  територии.

Текстът от  закона гласи:

Чл. 54. (1) Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на:

6. (нова - ДВ, бр. 60 от 2012 г.) станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация - за срок до 20 години.

От години собственикът на по-голямата част от съоръженията на Витоша упражнява натиск върху институциите за падане на забраната за строителство в Природен парк „Витоша“. Там той планира трикратно увеличаване на съществуващите съоръжения, което е свързано с изсичане на гори и бетониране, казват от организацията.

Планът беше блокиран от Министерство на околната среда и водите през 2009 г., поради което собственикът на съоръженията възприе друга тактика – лобистки натиск за поправки в Закона за горите, приети през юни 2012 г. Няколкодневното блокиране на Орлов мост тогава не позволи това да се случи и поправките отпаднаха след президентско вето върху закона и решение на тогавашния премиер  Борисов.

„След като и този опит не успя – поредният тактически ход беше да се използва приятелски настроена към „Витоша ски“ фирма за изпълнител на проект за актуализация на плана за управление на Природен парк „Витоша“. Фирмата „Пролес ООД“, автор и на проблемния план за управление на Национален парк „Пирин“, разработи проект, който предвижда възможността да се строи в рамките на 40% от територията на Природен парк „Витоша“, коментират еколозите.

Витоша е уникален обект от световен мащаб - малко са столиците по света, чиито жители могат да се радват на дива природна среда до самия град. София е единствената, която може да покаже мечки, вълци, диви кози на половин час от центъра на града. И всичко това – защото Природен парк „Витоша“ е създаден от прозорливи политици и управленци през 1934 година – първият парк на Балканския полуостров. От тогава паркът е опазван и развиван. Българските граждани са успели да опазят дивата природа до столицата в продължение на 84 години.

 

 

 


Тагове: лифтове, Витоша
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg