EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС наложи мораториум върху цената на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС наложи мораториум върху цената на тока

mail13:22 | 15.12.2021прегледи 563 коментарикоментари 0


Народното събрание наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021г.. Редакционното предложение беше направено в пленарната зала от председателя на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на дебата около създаването на временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея.

"За" бяха 186 депутати, двама "против" и двама се въздържаха.

Атанасова поиска в проекта на решение за временната комисия да бъде записано само, че парламентът налага мораториум. Зам.-председателят на НС Ива Митева/"Има такъв народ"/ предложи мораториумът да бъде гласуван отделно и оформен като отделно решение от това за създаване на временната комисия.

Рамадан Аталай/ДПС/ поиска предложеинето на ГЕРБ-СДС да не се гласува, защото е направено след изтичане на времето на ГЕРБ-СДС. Според него решението за мораториум е незаконно, защото всяко решение на НС се взема след като е представено в писмен вид на депутатите.
"Има такъв народ" ще подкрепи предложението за мораториум, обяви председателят на групата Тошко Йорданов.

След това парламентът гласува и създаването на временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея. Вносител е Андрей Гюров и група народни представители от ПГ"Продължаваме Промяната". "За" бяха 163 депутати, 49 "против", седем се въздържаха.
Тя е на паритетен принцип от 14 народни представители, по двама от всяка парламентарна група. Предвижда се да работи за срок от един месец.

Основният предмет и цел е да даде предложения за справяне с кризата в енергийния сектор. Сред мотивите - темата е съществена за обществото през последните няколко месеци, а заявката на КЕВР за ново повишаване цената на тока ще рефлектира върху социално-икономическото състояние на хората и не може да остане извън полезрението на НС.

Мораториумът върху цената на тока, на парното отопление и водата да действа от 16 декември 2021 г. до 31 март 2022 г. - това реши временната парламентарна комисия по въпросите за енергийната криза и предложенията за справяне с нея.

"За" гласуваха осем депутати, "против" - двама, двама се въздържаха. Преди самото гласуване, членовете на комисията от ДПС напуснаха заседанието. Мораториумът бе приет по-рано през деня в пленарната зала. Предложението бе направено от ГЕРБ-СДС. Депутатите от временната комисия трябваше да изяснят срока на действие.

Конкретното предложение за срока бе направено от Румен Гечев, депутат от "БСП за България". Той се аргументира, че мораториум със задна дата крие рискове, затова е по-добре да е в сила от 16 декември т.г. Владислав Панев от "Демократична България" също изрази мнение, че мораториум със задна дата не е добре да се прави.

При дискусията в комисията имаше спор дали налагането на мораториум трябва да се обсъжда от временната комисия. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова настоя заседанието да бъде прекратено, защото не е свикано съобразно правилата. Радомир Чолаков каза, че ГЕРБ-СДС е против съществуването въобще на комисията. Той посочи, че темата за енергетиката е от компетенциите на правителството. Атанасова и Чолаков присъстваха на заседанието, въпреки че не са членове на комисията. Те обясниха, че членовете на ГЕРБ-СДС не са били осведомени навреме за срещата.

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че приемането на мораториума е било в нарушение на правилника. По думите му, това решение е "вкарало енергетиката в колапс". "Това решение ще ви тежи дълго време", обърна се той към останалите членове на комисията. По думите на Аталай, вредата от мораториума върху фирмите в електропреноса ще е сериозна. Той смята, че мораториумът няма да е в интерес и на българските граждани.

Двамата депутати от "Възраждане" коментираха, че ще се въздържат при гласуването, защото не е имало достатъчно дебат за срока на действие.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158