EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новини от ДФЗ:пчелари, крави, овце

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новини от ДФЗ:пчелари, крави, овце

mail11:10 | 10.10.2016прегледи 895 коментарикоментари 0


Одобрените кандидати за минимална помощ de minimis за подкрепа на пчеларите през 2016 г. ще получат финансиране в размер до 11 лева на пчелно семейство в рамките на утвърдения за годината бюджет. Това реши на свое заседание Управителният съвет на ДФ „Земеделие“. Общият бюджет по схемата за тази година е 4 379 000 лева, а индикативният размер на подпомагане за едно пчелно семейство беше 7 лв. В утвърдения срок за прием, който приключи на 26 септември, бяха подадени 3 381 заявления за подпомагане на близо 386 000 пчелни семейства. Това даде възможност да бъде увеличен размерът на финансовата помощ за едно пчелно семейство до 11 лева.

На свое заседание Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди допълнителен финансов ресурс от 1 млн. лева за есенния етап от Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период. Средствата са за закупуване на препарати за ускоряване на процесите на гниене на листата през зимния сезон, които се прилагат в периода на масов листопад през есента. Помощта се предоставя под формата на компенсиране на част от разходите на земеделските стопани, отглеждащи семкови и костилкови овощни видове, ядоди и малини. В есенния етап по схемата се подпомагат разходи до 100 лева на хектар (с ДДС).

Държавна помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013, в размер на 13 130 979 лева ще получат животновъдите, реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Минималната помощ de minimis се предоставя на регистрирани по Наредба 3 от 1999 г. стопани, отглеждащи крави и/или юници, и/или биволици, и/или малакини, овце-майки и/или кози майки. Размерът на индивидуалната помощ е определен на 25 лева за крава/юница/биволица/малакиня и 6 лева – за овца-майка/коза-майка.

На de minimis подлежат земеделски стопани, които са заявили животни по поне една от схемите за обвързано с производството подпомагане или по схемата за преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки за Кампания 2016. Фермерите трябва да отглеждат в стопанствата си минимум 5 крави, юници, малакини или биволици, като максималният брой на подпомагане е до 200 животни. Изискването за овцевъди и козевъди е да отглеждат най-малко 10 животни, като на подпомагане подлежат не повече от 500 овце-майки или кози-майки за едно стопанство. За всички кандидати за държавна помощ важи изискването да имат заявени не повече от 10 декара постоянно затревени площи за едно животно или да не са заявили такива площи за подпомагане.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg