EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови правила за фондовете в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови правила за фондовете в ЕС

mail15:15 | 11.11.2010прегледи 1011 коментарикоментари 0


Новите общоевропейски правила за алтернативните инвестиционни фондове ще влязат в сила, след като Европейският парламент прие днес с огромно мнозинство директива, която налага строги правила за регистриране и начални капиталови изисквания, съобщи българската пресслужба на Европарламента.
EП успя да включи в законодателството специални мерки относно разпродаването на активи и възнагражденията, като същевременно прокара изменения в паспортния режим, отговорността на депозитарите, капиталовите изисквания и използването на методи за ливъридж.
В рамките на преговорите по законодателството, представителите на Парламента, начело с докладчика Жан-Пол Гозес (ЕНП, Франция), спечелиха отстъпки от държавите членки с цел подобряване на икономическата стабилност и инвестиционната сигурност, което бе основен приоритет за ЕП.
Законодателството въвежда правила за определяне на възнагражденията и ограничения за разпродаването на активи (asset stripping). Нито един от тези въпроси не бе включен в първоначалното предложение на Европейската комисия, а държавите членки дълго се противопоставяха на подобни мерки.
Законодателството също така стриктно регулира отговорността на депозитарите на алтернативни инвестиционни фондове, които са основни фигури в управлението им, за да се осигури възможност за инвеститорите да предявяват искания за нанесени щети.

Особено внимание към разпродаването на активи от частните инвестиционни фондове

Депутатите настояваха върху необходимостта от мерки срещу разпродаването на активи, което първоначално не беше обхванато от предложението на комисията и срещна сериозна съпротива от страна на някои държави членки по време на преговорите.
В крайна сметка, в окончателния си вариант директивата включва редица мерки срещу тези практики, състоящи се основно в ограничения по отношение на преразпределянето и намаляването на капитала в рамките на първите две години, след като компанията е била придобита от частен инвестиционен фонд. Тези мерки бяха приети, за да възпират частните инвеститори да придобиват контрол над дадена компания с единствена цел за постигане на бърза печалба.
Парламентът наложи също така строги изисквания към частните инвестиционни фондове относно задълженията за уведомяване и предоставяне на информация в случай на придобиване на контрол над дадена компания, особено по отношение на информацията, която те трябва да предоставят на акционерите, работниците и техните представители относно своите намерения за бъдещата дейност на компанията.

Отговорност на депозитарите

Отговорността на депозитарите е увеличена - в сравнение с първоначалните позиции на Съвета и комисията, за да се предотвратят за в бъдеще случаи, подобни на този на Бърнард Мейдоф. Директивата изисква, че ако депозитар делегира своите отговорности на други лица, то тогава трябва да бъде предоставен договор, който дава възможност на фонда или на неговия мениджър да търсят обезщетения от структурата, която е получила правомощията. По този начин се гарантира, че отговорността не се
губи в никоя точка по веригата.
По искане на депутатите беше включено и изискване, съгласно което инвеститорите на съответния фонд за алтернативни инвестиции трябва да бъдат надлежно уведомени за подобно освобождаване от отговорност, както и за обстоятелствата, обосноваващи това действие.

Европейски паспорт

Новото законодателство дава възможност на фондове и мениджъри на фондове извън ЕС да работят на европейския пазар, без да се налага да искат разрешение от всяка една държава членка и да се съобразяват с различни национални закони.
Парламентът през цялото време настояваше за подобни правила за фондовете извън ЕС, но някои държави членки твърдо се противопоставяха на това предложение. За да успокои техните страхове, текстът на директивата уточнява, че фондове и мениджъри на фондове извън ЕС ще могат да получат европейски паспорт, само ако държавата, в която са установени, е приела определени регулаторни стандарти и има действащи споразумения с държавите членки на ЕС, които да позволяват обмен на информация.

Следващи стъпки

Правилата на директивата трябва да бъдат приложени от държавите членки до 2013 г. и четири години след това Комисията ще направи общ преглед на законодателството.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg