EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови златни находища в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови златни находища в България

mail12:46 | 11.12.2011прегледи 4305 коментарикоментари 0


Край Трън и Ракитово са открити две находища на злато и сребро, съобщи Министерство на икономиката и енергетиката. Геоложките запаси в Ракитово са 7 тона злато и 100 тона сребро, в Трън е регистрирано геоложко откритие като сумарното количество на златото е около 100 тона. Терените се проучват от две дъщерни компании на канадската "Юромакс Рисорсиз“. "Трейс Рисорсиз“ работи край пазарджишката община Ракитово, "Евромакс Сървисиз“ - край Трън. Дружествата търсят и проучват за ценни метали там от седем години и сега са поискали от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма регистриране на геоложки открития, съобщи Ивайло Илиев от дирекция "Природни ресурси и концесии“ в икономическото министерство, цитиран от БНР.
Откакто реално съществува единният орган за управление на подземните богатства – март тази година – са предоставени над 70 концесии за добив. Това прави по две на седмица, посочи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на семинар, посветен на дейността на единния орган за управление на подземните богатства днес в курорта Банско. В семинара участва и заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, експерти от единния орган, както и от други ведомства, с които той си партнира в своята дейност.

По думите на министър Трайков през последните шест месеца единният орган работи шест пъти по-бързо, отколкото трите министерства поотделно преди него. За три години са били дадени общо 96 концесии, докато сега броят им само за шест месеца е 60. Инвеститорите по тях ще открият над 2000 работни места и ще вложат повече от 163 млн. лева инвестиции в сектора, подчерта Трайков.

В резултат на работата на единния орган са дадени и около 100 разрешения за проучване и очакванията са до края на годината броят им да надхвърли този от предходни години, стана ясно по време на семинара.

Министър Трайков припомни и практиката отпреди създаването на единния орган: документи за концесии се подаваха в МИЕТ и МРРБ, според вида на материала, който ще се добива. Искания за разрешения за търсене и проучване приемаха три ведомства – МИЕТ, МРРБ и МОСВ, но без да е конкретизирано в кои случаи къде трябва да се отиде. Поставете се на мястото на един инвеститор и се опитайте да разберете този хаос – обърна се риторично към участниците в семинара министър Трайков.

Днес промяната, за която целият бранш настояваше от години, вече е факт. Освен че пести време и нерви на компаниите, концентрирането на дейността е особено важно и по още една причина - установява единна практика, не обърква инвеститорите и осигурява повече прозрачност и ясни правила за инвеститорите, отбеляза министър Трайков.

С променения Закон за подземните богатства вече 50% от концесионните възнаграждения остават в приход на общините, вместо досегашните 30%. Постигнахме децентрализация на ползите. Държавната администрация не работи като търговско дружество за собственото си обогатяване, а в полза на цялото общество, каза още министърът. Така до момента имаме над 60 млн. лева приходи от концесионна дейност от началото на годината досега, което е преизпълнение с 50% спрямо заложеното в бюджета. От тях 22 млн. лева са приходи за общините.

До миналата година местната власт изобщо не участваше в процеса. Сега първо съгласуваме всяко разрешение за добив на скално-облицовъчни и строителни материали с кмета и председателя на общинския съвет, отбеляза заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Единният орган за управление на подземните богатства е създаден с промяна в закона от началото на тази година. Той обединява дирекциите от три министерства – МИЕТ, МРРБ и МОСВ, които преди това се занимаваха с тази дейност. Реално единният орган съществува от началото на март, когато бе направена промяна в Устройствения правилник на МИЕТ. Оттогава са проверени 454 концесионни договора и 127 договора за търсене и проучване на подземни богатства. Одобрени са 313 годишни работни проекти. Съставени са 147 наказателни постановления, а събраните приходи от лихви и неустойки надхвърлят 626 хил. лева.

 

 


Тагове: злато, находища
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg